17 aprilie 2021 - 20:30

Ministerul Agriculturii, acuzat că blochează dezvoltarea fermierilor din Mărginimea Sibiului

turma_oipngÎntr-un comunicat al Organizaţiei Oamenilor de Afaceri din Sibiu Ministerul Agriculturii este acuzat că și-a propus să răstoarne tradițiile acestei țări şi că transformă Mărginimea Sibiului într-o zonă cu potențial redus de creștere a ovinelor, dar acordă altor județe, precum Teleorman, atributul de zonă cu potențial ridicat pentru această activitate.

“Aplicarea Directivei 91/ 676/ EEC privind protecția apelor împotriva poluării cauzate de nitrații proveniți din surse agricole, fără găsirea unor soluții complementare, dezavantajează fermierii din Mărginimea Sibiului, o zonă cu tradiție istorică în creșterea ovinelor. Acest fapt demonstrează o dată în plus lipsa de interes a actualului guvern pentru agricultură românească ! Competiția pentru fondurile europene este foarte strânsă, iar la baza selecției proiectelor sunt stabilite criterii potrivit cărora se pot obtine maxim 100 de puncte. Punctajul pentru potentialul de crestere al animalelor (ovinelor) este 0 puncte pentru localități precum Tilișca, Poiana Sibiului, Jina, Rășinari si 25 de puncte pentru alte localități din alte judete (ex. Jud Teleorman), ceea ce crează un handicap major Mărginimii Sibiului “, se arată în documentul citat.

La dezbaterea cu tema ‘Agricultura — de la subzistență la dezvoltare durabilă’, organizată la finalul săptămânii trecute la Săliște de către Partidul Național Liberal Sibiu, au participat:, Nini Săpunaru, Președinte Comisia de Agricultură din Parlamentul României, Gheorghe Ștefan copreședinte Comisia de Agricultură a PNL, Cristian Chirteș, deputat în Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților și liderii PNL Sibiu—deputatul Raluca Țurcan, copreședintele PNL Sibiu, Diana Pavelescu, copreședintele Comisiei de Agricultură PNL Sibiu, senatorul Nicolae Neagu, primvicepreședinte PNL Sibiu. În cadrul acestui eveniment, presedintele Organizatiei Oamenilor de Afaceri a PNL Sibiu a declarat:

‘Dezvoltarea brandului Mărginimii Sibiului, a brânzei de Sibiu, prin fonduri europene nerambursabile trebuie încurajată ! Banii europeni sunt un instrument necesar susținerii și dezvoltării sectorului agricol, iar pentru rata de absorbtie 0 în 2015 din bugetul 2014-2020 alocat României cineva trebuie să răspundă ! Brânza de Sibiu este un brand național care trebuie în continuare să fie asociat cu județul Sibiu si mai mult decât atât, dincolo de orice explicatie elaborată, tradiția de peste sute de ani a demonstrat că Mărginimea Sibiului este o zonă cu potențial pentru dezvoltarea proiectelor menite a moderniza sectorul de creștere a ovinelor’.

 

Comments are closed.