Ministerul Agriculturii a atestat 110 produse tradiţionale; 119 dosare au fost respinse

42

produsetraditionalessMinisterul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a atestat până în prezent 110 produse tradiţionale, dar a respins alte 119 documentaţii pentru că nu îndeplineau condiţiile noii legislaţii din domeniu, a declarat Viorel Morărescu, director general în MADR.

„Avem 110 atestate acordate unui număr de 50 de producători tradiţionali şi încă 21 de dosare care sunt în lucru. Pe de alte parte, am respins alte 119 documentaţii pentru că nu îndeplineau condiţiile noii legislaţii din domeniu. Cred că acum, pe ultima sută de metri, urmează să depună dosarele mai mulţi producători”, a precizat Morărescu, cu ocazia unui târg de profil găzduit de Ministerul Agriculturii.

Acesta a adăugat că sunt mai mulţi producători care au avut oportunitatea să obţină, în 2009, Indicaţie Geografică Protejată (IGP) la nivel naţional, pentru anumite produse, dar care nu şi-au depus încă dosarele pentru protecţia europeană, iar termenul limită expiră în februarie 2015.

Este şi cazul Ţuicii de Morăreşti produsă de Buzdugan Vasile Viorel din comuna Morăreşti, judeţul Argeş. Din anul 1990 familia Buzdugan dezvoltă activitatea într-o manieră modernă, dar păstrând caracterul tradiţional al distileriei în cadrul SC Agroforest International Company SRL. 

„Mai mulţi producători sunt prinşi ca IGP pe regulamentul 110. A fost o oportunitate în 2009, pe acest regulament, pentru 19 produse tradiţionale, dar pe unele nu le-a mai găsit nimeni. Însă pe cele pe care le-am găsit, cum este şi cazul Ţuicii de Morăreşti, lucrăm împreună cu ei ca să depună documentaţia pentru că avem dead-line până în februarie 2015, ca să depună caietul de sarcini la Comisia Europeană. În caz contrar îşi pierd indicaţia pentru ‘Ţuica de Morăreşti”, a spus directorul general din MADR. 

Legislaţia din acest sector nu a mai fost modificată din 2004 şi din acest motiv a apărut Ordinul comun 724/2013 al MADR, Ministerului Sănătăţii şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, care a fost publicat în data de 11 noiembrie 2013 în Monitorul Oficial şi a intrat în vigoare o lună mai târziu.

Data limită până când mai pot fi atestate produsele tradiţionale, conform noii legislaţii, este 11 septembrie 2014. Acest sistem de înregistrare este unul voluntar, netaxabil şi nu beneficiază de protecţie naţională sau comunitară.

Conform condiţiilor incluse pe noua legislaţie, pentru atestarea unui produs tradiţional, în primul rând acesta trebuie fabricat pe teritoriul României. De asemenea, produsul nu trebuie să aibă în compoziţie aditivi alimentari, materia primă trebuie să fie locală, iar în accepţiunea europeană acest lucru înseamnă naţional. Procesul tehnologic şi modul de procesare al produselor trebuie să aibă o caracteristică tradiţională, iar reţeta trebuie să fie transmisă de generaţii.

Pentru a delimita produsul tradiţional de cel industrial a fost limitată cantitatea de producţie pentru că tradiţionalitatea înseamnă o activitate manuală. Astfel, pentru produsele tradiţionale, mai puţin pâine, se poate face o cantitate de 150 de kilograme pe produs pe zi şi 400 de kilograme sau litri pe zi. Pentru pâine este vorba de 300 kg de produs pe zi şi 800 kg pentru mai multe produse pe zi. 

Potrivit datelor MADR, dinamica înregistrării produselor tradiţionale a crescut semnificativ în ultimii cinci ani, numărul acestora dublându-se sau chiar triplându-se în decursul unui singur an. Dacă în 2005 au fost înregistrate la MADR 280 de produse, numai în anul 2011, numărul acestora a explodat până la 1.050. La finele lui 2013, România avea atestate 4.400 de produse tradiţionale şi era, probabil, ţara cu cel mai mare număr de produse atestate din Uniunea Europeană. ( Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise