Mihai Herciu: MADR a înregistrat un grad de contractare al fondurilor europene de 97% şi un grad de absorbţie de 70,24

25

banifffsMinisterul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a înregistrat un grad de contractare al fondurilor europene de 97% şi un grad de absorbţie de 70,24%, conform declaraţiilor directorului general al Autorităţii de Management pentru PNDR, Mihai Herciu, în cadrul conferinţei cu tema Reforma sistemului de absorbţie al fondurilor europene.

În cadrul discursului său, Mihai Herciu a prezentat şi o serie de soluţii identificate până la acest moment privind îmbunătăţirea gradului de absorbţie pentru noua perioadă de programare 2014-2020: „Continuăm sprijinul financiar pentru zonele de intervenţie supralicitate. Am constatat o supralicitare de depunere de proiecte pe măsuri care într-adevăr se justifică din perspectiva nevoilor de intervenţie în România, măsurile pentru modernizarea exploataţiilor agricole, măsura pentru modernizarea unităţilor de procesare a industriei alimentare dar şi măsurile cu adresabilitate publică, cu intervenţie publică de 100%. Am în vedere măsura care sprijină proiectele de infrastructură în spaţiul rural şi măsura care contribuie la finanţarea proiectelor pentru adaptarea agriculturii”. De asemenea, „avem în vedere un cadru flexibil de implementare a programului. Alocările anuale vor fi organizate cu sesiuni deschise de depunere de proiecte. Adică deschidem o sesiune în luna ianuarie cu alocarea financiară anuală şi continuăm cu depuneri de proiecte până la terminarea acelei anvelope financiare. Acest semnal o să fie dat de rezultatul rapoartelor de selecţie care vor fi trimestriale”, a mai precizat Mihai Herciu. P

entru îmbunătăţirea absorbţiei, autorităţile au în vedere şi introducerea depunerea online a cererilor de finanţare, un prim pas în acest sens fiind deja făcut în sesiunea curentă, cea deschisă în luna mai pentru modernizarea exploataţiilor agricole. O altă soluţie care vizează o creştere a gradului de absorbţie este simplificarea procedurii de achiziţii pentru beneficiarii privaţi, aici fiind vorba de sistemul preţurilor de referinţă. „Deocamdată lucrăm la o bază de date cu preţuri de referinţă pentru achiziţii simple de echipamente şi utilaje agricole”, a completat Herciu. Reducerea numărului de controale şi diminuarea numărului de dosare eşantionate este o altă soluţie pentru ca gradul de absorbţie al fondurilor europene pe noua perioadă de programare să crească.

Rodica Orjanu

 

Citește și

Cmentariile sunt închise