Migdalul, o afacere sănătoasă şi profitabilă

184

livada_migdaliMigdalul are numeroase proprietăți benefice pentru sănătatea oamenilor. Fiind bogat în vitamina E, acesta contribuie la îmbunătăţirea aspectului pielii, părului şi unghiilor. Totodată, migdalul reprezintă și o surs de calciu pentru sistemul osos. Din migdal se poate prepara lapte, ba chiar și brânză. Asta o confirm familia Stratan, din s.Roșu, raionul Cahul, Moldova.

Dumitru Stratan are doar 10 ani, dar poate deosebi cu ușurință soiurile de migdal, știe secretul cum să le spargă maiu șor. Zilnic consumă câte 10 migdale, pentru că acestea ajută la îmbunătăţirea memoriei, la prevenirea anemiei și la menținerea unei bune dispoziții.

Cu 7 ani în urmă, bunicul său a inființat prima plantație, iar acum aceasta se întinde pe o suprafață de 5 ha.

După decojire fructele sunt vândute pentru consum sau prelucrate, iar cojile sunt folosite drept îngrășăminte pentru pământ. Nimic nu se pierde.

Deși anul a fost mai secetos, recolta este destul de bună, fiindcă migdalul rezistă foarte bine la secetă.

Migdalul are tot mai mulți adepți în Moldova, deoarece statul susține crearea plantațiilor de culture nucifere. Subvenția pentru înfiinţarea plantaţiilor de nuc altoit, migdal şi alun s-a majorat de la 10.000 lei per hectar în 2013, la 17.000 de lei în 2015. Potrivit datelor statistice, în sectorul plantaţiilor de migdale activează circa 25 de producători, iar suprafaţa de cultivare a acestora ajunge la peste 1.000 de ha. Programul Naţional pentru Dezvoltarea Culturilor Nucifere din Moldova are drept scop plantarea a circa 10.000 hectare livezi de migdali în perioada anilor 2006-2020, ceea ce ar duce la o recoltă de circa 10.000 tone de migdale. (Sursa: play.md)

Potrivit agrointel.ro, plantarea migdalului se recomandă a fi făcută toamna devreme (să prindă rădăcini până la venirea frigului), după pregătirea terenului printr-o desfundare și apoi realizarea gropilor la o distanță de 5.6 metri pe rând. Între rânduri se lasă cam 6 metri pentru că migdalul are nevoie de lumină.

Ca și la pomii fructiferi, înainte de plantare, rădăcinile puieților se fasonează și se mocirlesc cu bălegar și pământ galben pentru a stimula înrădăcinarea. Se pun apoi în pământ și se udă bine.

Creşte sub formă de pom cu înălţimea de 6-12 metri şi are o mare capacitate de ramificare. Durata de exploatare este de 70-80 de ani în cazul pomilor solitari şi de 30-40 de ani în plantaţie.Plataţiile pot aduce, în România, venituri de până la 8.500 de euro/hectar, potrivit sursei citate.

 

 

Citește și

Cmentariile sunt închise