28 septembrie 2021 - 10:23

Microsoft: Agricultura viitorului nu poate fi conceputa fara Inteligenta artificiala

Luarea unor decizii mai bune, posibilitatea de a fi pro-activ și de a vizualiza modele care nu pot fi observate sau conturate de creierul uman, sunt apanajul exclusiv al sistemelor informatice, afirmă specialiștii de la Microsoft care afirmă, totodată, că agricultura viitorului nu poate fi concepută în afara inteligenței artificiale. Claudia Roessler, cercetător în domeniul aplicațiilor IT în agro-zootehnie, de la Microsoft, a vorbit recent despre acest subiect la summit-ul Global Future Farming.

Colectare sau analiză?

Director de soluții pentru industria chimică și agricultură de la Microsoft Corporation și expert în domeniul cu privire la modul în care o companie de software, precum Microsoft, poate fi o platformă pentru noile tehnologii și fluxuri de informații care intră într-un ritm rapid în sectorul agricol global, doamna Claudia Roessler pune o întrebare cât se poate de pertinentă:

”În agricultură, credeți că suntem încă prea concentrați numai asupra colectării datelor, sau trebuie să ne concetrăm pe analiza lor”? Apoi, pentru a răspunde, continuă:

”Pentru început, este dificil să se facă o comparație globală, deoarece practicile și maturitatea datelor importante din agricultură variază semnificativ. Acest lucru se datorează și faptului că criteriile privind modul în care datele sunt colectate și reglementate de piețele individuale sunt încă determinate. Adăugați la această dificultate de sistem și la această complexitate și faptul că multe startup-uri agr-tech își creează propriile sisteme, pentru a agrega datele.

Deci, există, atât provocări cu privire la colectarea datelor (conectivitate, costuri, scară), cât și în analiza acestora. În ceea ce privește analiza, se pot face mai multe lucruri, prin punerea laolaltă a diferitelor surse de date. Aceasta este, de exemplu, ceea ce ne propunem în proiectul nostru FarmBeats, dezvoltat de Microsoft. Cu ajutorul lui, vom agrega datele senzorilor la nivel de câmp, împreună cu datele imaginilor obținute cu drona, date video sau datele din imaginile obținute prin satelit, pentru a anticipa condițiile dintr-o fermă”.

Fermierii, încă nepregătiți să înțeleagă și să accepte

Dar, care este motivul pentru care Microsoft este atât de angajat în agricultură și care sunt unele din proiecte la care lucrează această uriașă companie IT? Claudia Roessler afirmă:

”Cu ceva timp în urmă, am observat că marile companii agricole încearcă să înțeleagă lucruri precum big-data, inteligență artificială (AI), învățarea automată și analiza. Aceste domenii s-au îndreptat rapid spre agricultură, dar majoritatea companiilor nu au fost pregătite să se ocupe temeinic, de aceste noi tehnologii. Companii de tehnologii IT, precum Microsoft, depun eforturi pentru a le ajuta să navigheze în această schimbare care este critică, ajutând fermierii să devină pro-activi.

Vreau să subliniez faptul că Microsoft nu dorește să devină o companie agricolă, dar dorim să fim o platformă fundamentală pentru datele agricole, analizele și progresele tehnologice în agricultură, care, la rândul lor, vor ajuta fermierii și companiile agricole să-și îmbunătățească productivitatea și să abordeze problemele legate de durabilitate în mod mult mai eficient ca până acum.

Noi facem acest lucru și în plan comercial, cu produsele pe care le oferim fermierilor, dar și la un nivel academic, în care vrem să creăm o comunitate în jurul unor subiecte precum Inteligența artificială și învățarea mașinilor echipate cu sisteme IT, utilizate în agricultură.

Acest lucru este reflectat de programul nostru ”AI for Earth”, în care lucrăm cu organizații nonprofit și universități la nivel global, pentru a avansa dezvoltarea modelelor legate de agricultură și programele pentru învățarea mașinilor, iar pentru Inteligența artificială, pentru a aborda provocările legate de agricultură, durabilitate, biodiversitate și climă. Și, până acum, totul arată că această adevărată ”artă” este posibilă. Cu partenerii noștri, lucrăm la îmbunătățirea programelor pentru agricultura de precizie, pentru a ajuta fermierii să ia decizii mai rapide în ceea ce privește gestionarea factorilor climatici și de mediu. Oferim senzori de fermă și servicii personalizate de informare, pentru a ajuta fermierii să asigure o mai bună productivitate și profitabilitate”.

Multiple posibilități

”Inteligența artificială oferă multe posibilități. Pentru început, IA și soft-urile de învățare a mașinilor ne vor permite să colectăm informații mai bune, să le introducem cu precizie și să oferim recomandări pro-active, la scară. Ea ne va permite să luăm decizii mai bine fundamentate pe informații culese, despre fermă și de-a lungul lanțului valoric al produselor alimentare, ajutând clienții agriculturii să prezică cererea, să simuleze anumite condiții, să avertizeze fermierii în cazul unor evenimente dăunătoare de randament, dar și să ajute clienții în mod pro-activ să facă recomandări, pentru îmbunătățiri bazate pe seturi din datele agregate.

Există un impuls puternic al Inteligenței artificiale în automatizare și robotică, așa cum ar fi echipamentele de lucru autonome din ferme, robotica inteligentă, pulverizarea precisă etc. Ceea ce mi se pare cel mai interesant este că IA ne va permite să identificăm modele în natură pe care, probabil, nu le-am fi identificat niciodată cu ajutorul ochiului uman.

Acum, se poate face, și încă, mai repede decât înainte. Mai mult Inteligența artificială poate răspunde la întrebări cum ar fi: Cum funcționează genomica plantelor, mediul, oamenii, animalele, cum se corelează și cum interferează? Cum influențează toate acestea creșterea plantelor și sănătatea? Aceasta, la rândul său, va conduce la luarea unor decizii mai bune. Și asta e o chestie interesantă”, afirmă Roessler.

Acțiuni comune dar și individuale

Suna într-adevăr interesant, dar ce este necesar pentru a face pașii următori? Tot specialista Microsoft ne lămurește: ”Dacă vrem cu adevărat să avem un impact global asupra durabilității, producției și siguranței alimentelor, va trebui să ne gândim la standardele de date, la schimbul de date, la benchmarking și la analize pe seturi de date agregate. Astăzi, vedem fermieri care sunt reticenți în a împărtăși date firmelor agri-tech, care au construit sisteme închise, ceea ce va împiedica evoluția lucrurilor.

În plus, există o inovație fantastică, promovată de universități, care nu este adesea cunoscută sau accesibilă fermierilor. Multe companii agricole mari lucrează în silozuri de date separate, în locul datelor-bloc. De aceea, agricultura trebuie să se alinieze ca un ecosistem în care toți jucătorii pot rămâne în mod independent, dar pot partaja datele într-un mediu sigur, pot rula analize pe sisteme complexe de seturi de date combinate sau pot oferi un spațiu securizat, în care IP-ul unui participant poate veni împreună date de la altul, fără a pierde proprietatea sau controlul asupra vreuneia dintre ele.

Acest lucru necesită încredere, iar compania noastră contribuie la construirea acelor platforme de date sigure și de încredere, care să pună bazele schimbului de date și a consorțiilor, pentru a utiliza Inteligența artificială cu scopul de a facilita înțelegerea colectivă, conștientizarea și acțiunea comună și individuală”.