MFP: Numărul angajaților din domeniile de morărit și panificație a crescut după reducerea TVA la pâine

24

paine30iulNumărul de salariaţi în industria de morărit şi panificaţie a crescut după aplicarea măsurii de reducere a TVA, de la 1 septembrie 2013, potrivit unui studiu al Ministerului Finanţelor Publice (MFP). 

„Cu toate că ocuparea are în acest sector o pronunţată sezonalitate, totuşi faptul că în semestrul al doilea din 2013 s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului mediu de salariaţi din economia oficială faţă de aceeaşi perioadă din 2012, fără un corespondent de aceeaşi amplitudine în cifra de afaceri, argumentează concluzia că sporul de personal reprezintă mai degrabă oficializarea locurilor de muncă”, se spune în documentul menţionat.

În semestrul II 2013, faţă de aceeaşi perioadă din 2012, numărul mediu de salariaţi s-a majorat cu 2.660 persoane în domeniul fabricării produselor de morărit şi cu 1.585 persoane în domeniul fabricării pâinii şi a produselor proaspete de patiserie.

Ţinând cont că semestrul I 2013, faţă de semestrul I 2012, s-a înregistrat o reducere de aproape aceeaşi amploare, a rezultat pe întregul an 2013 doar un plus de 223 persoane, ceea ce s-ar putea încadra în categoria unor locuri de muncă noi.

O sursă a sporului de personal a reprezentat-o forţa de muncă din societăţile comerciale din industria de morărit şi panificaţie care au început să depună bilanţuri contabile. Dacă în semestrul I au depus bilanţuri contabile mai puţine societăţi comerciale, respectiv cu 307 societăţi sub numărul din semestrul I 2012, pentru întregul an 2013 numărul societăţilor active care au depus bilanţuri contabile era cu 80 peste numărul din anul precedent.

Evaziunea fiscală în domeniul pâinii s-a redus cu 300 de milioane lei în perioada septembrie 2013 – iunie 2014, după reducerea TVA de la 24% la 9%, conform estimărilor Ministerului Finanţelor Publice/ MFP/ şi Comisiei Naţionale de Prognoză, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu.

Evaziunea în acest sector se situa la 70%. Patronatul ROMPAN a prezentat tot miercuri date conform cărora evaziunea fiscală în sector s-a redus de la 70% la 50%.

Ministrul Ioana Petrescu a prezentat evaluările MFP care arată că, în perioada septembrie 2013 – iunie 2014, producţia de pâine a crescut cu 18%, iar cea de făină cu 16%, producţia de cozonaci a urcat cu 17%, cea de paşte făinoase a crescut cu 4%, iar producţia de produse de patiserie şi cofetărie s-a majorat cu 4%. ( Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise