METODA INEDITA DE INCALZIRE A SERELOR, APLICATA IN OLANDA

Gospodăriile cu sere au nevoie de cantități semnificative de căldură, iar căldura reziduală a diferitor întreprinderi poate fi o sursă de energie durabilă şi ecologică. Serverele computerelor produc multă căldură, care de multe ori rămâne neexploatată.
O inovaţie olandeză denumită „Block Heating“ propune utilizarea acestei călduri pentru încălzirea serelor. În acest caz, nu se vorbește despre construirea de centre de calculatoare în instalațiile pentru sere, ci plasarea serverelor în containere mobile în apropierea serelor.

Ideea a apărut acum trei ani. Fondatorul startup-ului, Jaron Boorks a fost angajat pentru crearea de echipamente pentru centrele de calcul și a depistat că mulți clienți vor să utilizeze căldură reziduală, care este pur și simplu descărcată în mediul înconjurător. Împreună cu clienții, a început să caute posibilități de utilizare a căldurii pentru încălzirea clădirilor.

În prezent, este posibilă încălzirea cu succes a clădirii cu o suprafață de 400-500 m2, chiar şi în zilele reci de iarnă. Însă, foarte puține clădiri au nevoie de încălzire în timpul verii, de aceea autorul a atras atenția asupra serelor. Având în vedere cât de multă căldură consumă serele într-un an, utilizarea căldurii reziduale poate fi o soluție. Pentru a nu încurca lucrul deţinătorilor de sere, autorul propune instalarea unor containere mobile.

Într-un singur container, cu lungimea de 13 m, sunt instalate 800 de servere cu o capacitate totală de 1 MW pe an. În funcție de izolația termică a serei și de cerințele plantelor, căldura reziduală a unui astfel de container poate fi suficientă pentru a încălzi 5-10 hectare de sere moderne (în condițiile climatice ale Olandei).

Căldura se distribuie cu apa de irigare încălzită până la 60° C. Ajustările minime ale containerelor permit păstrarea căldurii şi utilizarea acesteia pe un termen cât mai lung. Cheltuielile pentru a achiziţiona aceste containere sunt mai mici, decât cele prevăzute pentru sistemul de încălzire cu gaz.

Pentru moment se testează containerele cu 80 de servere, iar spre iarnă vor fi testate şi cele cu 800 de servere. Jaron Brooks planifică colaborarea cu proprietarii serelor, pentru a începe distribuirea containerelor. (sursa: agrobiznes.md)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole