Meteorologii anunță AZI caniculă și gheață!

Ziua Sfântului Proroc Ilie aduce cu sine fenomene meteo extreme, de la caniculă, la grindină și vijelii.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis joi o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă în intervalul 20 iulie, ora 12:00 – 20 iulie, ora 22:00, în 22 de județe (vezi Harta 1). În intervalul menționat, în Maramureș, Moldova, Dobrogea și în estul Transilvaniei și în nordul și estul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, cu rafale în general de 55-70 km/h, vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și ploi torențiale. În intervale foarte scurte de timp, cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și, izolat, peste 30-40 l/mp. Meteorologii menționează că astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în celelalte regiuni.

meteo
Harta 1 (Sursa: ANM)

Totodată, ANM a emis și o avertizare Cod galben de caniculă, valabilă în intervalul 20-21 iulie. Potrivit meteorologilor, valul de căldură se va menține în Muntenia, Dobrogea și în sudul Olteniei și al Moldovei (vezi Harta 2). Va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33°C și 37°C, iar cele minime între 18°C și 23°C.

meteo
Harta 2 (Sursa: ANM)

ANM precizează că valul de căldură și disconfortul termic vor persista, îndeosebi în regiunile sudice, și în următoarele zile.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole