Meteo 21 octombrie – O avertizare Cod galben de intensificări ale vântului este în vigoare până duminică dimineață în 10 județe din vestul țării (vezi harta), la ora 10.00, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Astfel, în Banat, Crișana și în sud-vestul Transilvaniei, vântul va sulfa cu viteze în general de 55-60 km/h.
De asemenea, în Carpații Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali, la altitudini de peste 1700 m, vor fi rafale de 80-90 km/h.
Totodată, meteorologii atrag atenția că, pe arii restrânse, trecător vor fi intensificări alevântului și în restul teritoriului, cu precădere în est, în centru și la munte.
Vremea va fi capricioasă în continuare, conform estimărilor meteorologice pentru următoarele patru săptămâni publicate de ANM.
Astfel, în săptămâna 23-30 octombrie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sud-estice. Regimul pluviometric va fi, însă ,excedentar în regiunile vestice, nordvestice și centrale, dar și deficitar în cele sudice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
Și în săptămâna 30 octombrie-6 noiembrie, meteorologii estimează că temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări, însă cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.
În săptămâna 6-13 noiembrie, temperatura medie aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi ușor excedentar în regiunile extracarpatice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
În săptămâna 13-20 noiembrie, mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice perioadei, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor avea o tendință spre excedent în cea mai mare parte a țării.
Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2003-2022.
ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.