16 mai 2022 - 09:18

METEO – Urmează o lună cu vești proaste pentru fermieri!

Informațiile meteo nu sunt prea îmbucurătoare pentru fermieri. Potrivit estimărilor meteorologice emise vineri, 21 ianuarie, de către Administrația Națională de Meteorologie (ANM), cantitățile de precipitații vor fi deficitare în următoarele patru săptămâni (24.01.2022 – 21.02.2022).

Astfel, pentru săptămâna 24-31 ianuarie 2022, meteorologii estimează că valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile intracarpatice și în extremitatea de sud-est a țării, dar cu o abatere termică negativă mai accentuată în zonele montane. În restul teritoriului, temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile sudice și sud-estice, dar și local excedentare la munte, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

În săptămâna 31 ianuarie – 7 februarie 2022, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în regiunile sudice și estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil ușor mai coborâte, local în centru și la munte.

Potrivit meteorologilor, regimul pluviometric va avea o tendință deficitară în regiunile estice, sudice și vestice, iar în rest va fi în general apropiata de cele normale pentru această perioadă.

În săptămâna 7-14 februarie 2022, valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, în regiunile intracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele specifice pentru această perioadă.

În privința cantităților de precipitații se va înregistra o tendință deficitară în cea mai mare parte a țării.

În săptămâna 14-21 februarie 2022, mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această săptămână, în majoritatea regiunilor.

În acest interval, cantitățile de precipitații vor fi deficitare în toate regiunile, dar mai ales în jumătatea sudică a țării.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2002-2021.

Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.