Meteo: Furtunile cuprind aproape toată țara! Cod roșu și portocaliu!

Nu mai puțin de 38 de județe se află în acest weekend sub avertizări Cod roșu, Cod portocaliu sau Cod galben de furtună, emise de Administrația Națională de Meteorologie sâmbătă dimineață.

Astfel, o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă în intervalul 30 iulie, ora 12:00 – 31 iulie, ora 22:00, vizează cea mai mare parte a teritoriului. Potrivit meteorologilor, vor fi ploi torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, local, cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și izolat 40 l/mp.

O altă avertizare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă în intervalul 30 iulie, ora 12:00 – 31 iulie, ora 10:00, vizează vestul, nord-vestul, centrul și sud-vestul țării, precum și zonele de munte (vezi Harta 1). Vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de peste 70-90 km/h, vijelii puternice, ploi abundente, frecvente descărcări electrice și, pe alocuri, căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 40-60 l/mp.

meteo
Harta 1 (Sursa: ANM)

Meteorologii au emis, de asemenea, o avertizare Cod roșu de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, valabilă în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad și Bihor. Astfel, în intervalul 30 iulie, ora 15:00 – 30 iulie, ora 20:00, în județele semnalate vor fi intervale scurte de timp în care local se vor înregistra intensificări puternice ale vântului, cu viteze de peste 90-100 km/h. Pe alocuri vor fi căderi de grindină de medii și mari dimensiuni și ploi torențiale (cantități de apă de peste 50 l/mp în perioade foarte scurte).

Tot sâmbătă dimineață, Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare Cod galben de caniculă potrivit căreia în Oltenia, Muntenia și vestul Dobrogei (vezi Harta 2) valul de căldură va persista și, îndeosebi sâmbătă după-amiaza, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade.

meteo
Harta 2 (Sursa: ANM)

Meteorologii mai notează că sâmbătă (30 iulie), local, disconfort termic va fi și în sudul Banatului și sud-vestul Transilvaniei, iar duminică (31 iulie) valul de căldură și disconfortul termic va fi în restrângere către extremitatea de sud și sud-est a teritoriului.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole