Meteo – Cum stăm cu ninsorile în următoarele două săptămâni

Administrația națională de Meteorologie a emis luni prognoza pentru următoarele două săptămâni.

Astfel, potrivit meteorologilor, în Banat, vremea va intra într-un proces de răcire, astfel că de la un regim termic peste cel normal în primele zile (maxime de 6-9°C și minime de 0-5°C, în medie regională) se va ajunge spre finalul lunii ianuarie la valori în jurul celor normale perioadei din an, respectiv 1-3°C ziua și între -4°C și -2°C noaptea. După data de 31 ianuarie este estimată o creștere ușoară a temperaturilor, în special a celor diurne. Vor fi precipitații temporare în multe zile din interval, determinând un regim pluviometric ușor excendentar în sudul regiunii și apropiat de normal în rest. La început vor fi mai ales ploi și lapoviță, apoi vor predomina ninsorile, cu precădere în perioada 27 ianuarie – 1 februarie.

În Crișana, vremea va fi în răcire accentuată, astfel că, de la valori peste cele specifice perioadei în primele zile (7-12°C ziua și 1-6°C noaptea), spre finalul lunii ianuarie regimul termic va deveni apropiat de cel normal acestei perioade din an, cu maxime de 0-3 °C și minime între -5°C și -2°C, media regională. După 1 februarie, meteorologii estimează valori diurne de temperatură în creștere ușoară. Probabilitatea pentru precipitații slabe, predominant sub formă de ninsoare, va crește după data de 28 ianuarie, astfel că în ansablu regimul pluviometric va fi deficitar în prima săptămână și apropiat de normal în cea de-a doua. În primele zile ale intervalului de referință, doar pe spații mici și trecător vor fi precipitații slabe, mixte (burniță, ploaie, lapoviță).

Prognoza meteo pentru Transilvania arată că la începutul intervalului încă se vor înregistra valori termice peste cele climatologic specifice (în medie 5-10°C ziua și -5-0°C noaptea), dar din 25 ianuarie vremea va fi în răcire semnificativă, astfel că se va apropia de normalul acestei perioade din an, în special în privința temperaturile diurne, ce se vor situa între -2°C și 3°C;, minimele nopților se vor situa între -7°C și -4°C, posibil local mai scăzute după data de 29 ianuarie. Regimul pluviometric va fi deficitar în primele zile când, doar izolat și trecător, vor fi precipitații slabe, dar din data de 28 ianuarie probabilitatea pentru ninsori va crește.

În Maramureş, la începutul intervalului, vremea va fi mult mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă, cu valori diurne de 5-10°C și valori nocturne situate între -2°C și 3°C, în medie. Ulterior, după data de 26 ianuarie, vremea va fi în răcire, urmând a se înregistra temperaturi mai apropiate de cele climatologic specifice, respectiv maxime de 0-4°C și minime situate între -6°C și -3°C, temporar chiar mai coborâte. Conform meteorologilor, în prima săptămână, va fi deficit pluviometric semnificativ, însă după data de 29 ianuarie probabilitatea pentru precipitații temporare (predominant ninsori) va fi ridicată.

Meteorologii estimează că în Moldova vremea va fi în răcire semnificativă, astfel că regimul termic va deveni cel normal pentru această perioadă din an, în privința valorilor maxime încă din data de 24 ianuarie, iar a minimelor în special după 27 ianuarie. Astfel ziua vor fi temperaturi cuprinse între -1°C și 3°C, iar în timpul nopților între -6°C -2°C , în medie regională. Pentru primele zile ale lunii februarie este estimate o creștere ușoară a valorilor diurne de temperatură. La începutul intervalului de referință, regimul pluviometric va fi deficitar, doar pe spații mici urmând a se semnala precipitații slabe, mixte ce vor favoriza izolat depunerile de polei. După data de 28 ianuarie, temporar vor li precipitații locale, predominant sub formă de ninsoare.

În Dobrogea, vremea se va răci accentuat încă din prima zi din interval, astfel că valorile temperaturii aerului, deși cu oscilații de la o zi la alta, se vor situa în general în jurul celor normale. Astfel, maximele diurne vor fi în marea lor majoritate între 1°C și 4°C, iar minimele nocturne între -4°C și 0°C (posibil mai scăzute la finalul lunii ianuarie). Pentru primele zile ale lunii februarie este estimată o creștere ușoară a temperaturilor diurne. Potrivit meteorologilor, la începutul perioadei, pe spații mici vor fi precipitații slabe, mai ales burniță, ce vor favoriza izolat depunerile de polei. Probabilitatea pentru precipitații (ploaie, lapoviță și ninsoare) pe arii extinse și moderate cantitativ va fi ridicată în perioada 27-29 ianuarie.

În Muntenia, răcirea accentuată a vremii se va resimți încă de la începutul intervalului și cu precădere la valorile diurne care din data de 24 ianuarie vor deveni apropiate de cele normale pentru această perioadă din an, respectiv maxime de 1-4 °C, media regională; minimele nocturne se vor situa întree -4°C -1°C, în medie, cu valori posibil mai scăzute în perioada 30 ianuarie – 1 februarie. După data de 2 februarie, meteorologii estimează o creștere a temperaturilor diurne. În primele zile, regimul pluviometric va fi deficitar, doar pe spații mici și trecător urmând a se semnala precipitații slabe, mixte ce pot favoriza izolat depunerile de polei. Probabilitatea pentru precipitații pe arii extinse și moderate cantitativ (ninsori, lapoviță și ploaie) va fi ridicată în perioada 27-29 ianuarie, se arată în prognoza meteo a ANM.

În Oltenia, vremea se va răci accentuat din data de 24 ianuarie, astfel că valorile temperaturii aerului vor fi în general apropiate de cele normale. Astfel, maximele diurne se vor situa în marea lor majoritate între 1°C și 4°C, iar minimele nocturne în medie între -3°C și -1°C (posibil mai scăzute la finalul lunii ianuarie). Pentru primele zile ale lunii februarie este estimată o creștere ușoară a temperaturilor diurne. Meteorologii estimează că, la începutul intervalului, local vor fi precipitații mai ales sub formă de ploaie și lapoviță. Probabilitatea pentru precipitații mai frecvente (predominant sub formă de ninsoare) va fi ridicată în perioada 27-28 ianuarie. Astfel, în ansamblu, regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal, chiar ușor excedentar în vestul regiunii.

La munte, vremea va fi în răcire semnficativă, astfel că valorile de temperatură, deși cu unele oscilații, vor deveni apropiate de cele specifice acestei perioade din an, cu maxime diurne de -5-0°C și minime nocturne între -9°C și -5°C; valori mai coborâte se vor înregistra la altitudini mari, unde vremea va fi temporar geoasă. O ușoară creștere a temperaturilor diurne este estimată după data de 2 februarie. În primele zile, pe spații mici și trecător va fulgui, însă din data de 28 ianuarie va ninge temporar în toate masivele, probabilitatea pentru precipitații menținându-se ridicată până spre finalul celor două săptămâni, se mai arată în prognoza pentru următoarele două săptămâni a Administrației Naționale de Meteorologie.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole