Meteo: Cod galben de ninsori, polei și vânt puternic în 27 de județe

Ninsori, polei, vânt puternic și chiar viscol sunt fenomenele ce vor afecta nu mai puțin de 27 de județe și municipiul București, potrivit avertizărilor Cod galben emise joi de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Astfel, pentru intervalul 26 ianuarie, ora 18.00 – 27 ianuarie, ora 10.00, meteorologii au emis o avertizare Cod galben de cantități însemnate de precipitații, polei, intensificări ale vântului și chiar viscol ce vizează județele Alba, Argeș, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ilfov, Mehedinți, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman, Vâlcea, Vrancea și municipiul București (vezi Harta 1).

meteo
Harta 1 (Sursa: ANM)

Potrivit meteorologilor, în intervalul menționat, în Oltenia, local în Muntenia și în Carpații Meridionali și de Curbură vor fi precipitații însemnate cantitativ și se vor acumula cantități în general de 25-40 l/mp.

În județele Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și Prahova treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă, iar în județele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și Mun. București vor fi precipitații îndeosebi sub formă de ploaie și lapoviță și, local, se va depune polei.

În Carpații Meridionali și de Curbură va ninge, se va depune strat nou de zăpadă și vor fi intervale în care va fi viscol (rafale de peste 50-70 km/h) și vizibilitate scăzută.

- Publicitate -

Local și temporar, intensificări ale vântului vor fi și în restul zonei atenționate, cu viteze în general de 50-60 km/h.

Meteorologii menționează că, pe alocuri, vor fi depuneri de polei în sud-est și centru.

O altă atenționare meteo Cod galben de precipitații abundente sub formă de ploaie și ninsoare, viscol și intensificări ale vântului a fost emisă pentru intervalul 27 ianuarie, ora 10.00 – 28 ianuarie, ora 22.00, și vizează județele Alba, Argeș, Bacău, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Tulcea, Vâlcea, Vrancea și municipiul București (vezi Harta 2).

meteo
Harta 2 (Sursa: ANM)

Astfel, în Dobrogea, Muntenia, Carpații Meridionali și, local, în sudul Moldovei și în Carpații Orientali vor fi precipitații însemnate cantitativ și se vor acumula în general 25-40 l/mp.

Meteorologii estimează că, în zonele joase de relief din Muntenia și Moldova, la început vor fi precipitații sub formă de ninsoare, lapoviță și ploaie, apoi treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. În Dobrogea, pe parcursul zilei de vineri vor fi mai ales ploi care, în noaptea de vineri spre sâmbătă se vor transforma în lapoviță și ninsoare. În aceste zone, local și temporar, vor fi și intensificări ale vântului, cu viteze în general de 50-60 km/h, viscolind ninsoarea.

În Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali va continua să ningă, să se depună strat de zăpadă consistent și vor mai fi intervale cu viscol (rafale de peste 50-70 km/h) și vizibilitate scăzută.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în Transilvania și Moldova vor fi pe alocuri depuneri de polei.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole