15 mai 2021 - 05:35

Meteo 07-08 aprilie. Vremea va fi calda, fara precipitatii. VEZI HARTA rezervei de umiditate

În această noapte, 06 spre 07 aprilie, cerul va fi mai mult senin. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri în sudul Banatului şi pe litoral. Temperaturile minime se vor încadra între -6 şi 6 grade, mai coborâte în depresiunile din estul Transilvaniei, spre -12 grade, dar şi uşor mai ridicate în Dealurile de Vest. Se va semnala brumã în Transilvania, Maramureş şi local, cu precãdere în zonele deluroase, în restul teritoriului. Mâine, 7 aprilie, valorile termice vor fi în creştere uşoarã faţã de intervalul anterior în cea mai mare parte a ţãrii, dar dimineaţa vremea se va menţine rece. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri în sudul Banatului, Dobrogea şi local în Muntenia. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 10 şi 20 de grade, cu cele mai ridicate valori în nord-vest şi nord-est.

Caracteristici meteorologice, 07 – 08 Aprilie 2020
Valorile termice vor fi în creştere uşoarã faţã de intervalul anterior în cea mai mare parte a ţãrii, însã vremea se va menţine rece pentru aceastã datã dimineaţa şi noaptea. Temperatura medie diurnã a aerului va oscila între 4…15°C, limite apropiate de normele climatologice, în cea mai mare parte a ţãrii.
Temperatura maximã a aerului va fi cuprinsã între 10…20°C, pe întreg teritoriul agricol.
Temperatura minimã a aerului se va situa între -3…9°C în majoritatea zonelor de culturã, posibil mai scãzute în estul Transilvaniei.
Temperatura medie diurnã a solului la adâncimea de 5 cm se va încadra între 5…13°C, valori favorabile parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare-rãsãrire) la culturile înfiinţate pânã în prezent, precum şi continuãrii însãmânţãrilor de primãvarã (sfeclã de zahãr, cartof, floarea-soarelui, porumb, etc).

Regimul pluviometric
Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri ziua în sudul Banatului, Dobrogea şi local în Muntenia. Noaptea, local în centrul ţãrii şi pe arii restrânse în rest, se va semnala brumã.

Caracteristici agrometeorologice
Conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnã se va încadra în limite scãzute (secetã pedologicã moderatã) şi deosebit de scãzute (secetã pedologicã puternicã şi extremã), în Moldova şi Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia, local în nordul şi nord-vestul Banatului, sudul, estul, nord-vestul şi izolat în centrul Transilvaniei. În Maramureş, Crişana şi Oltenia, local în nord-estul şi vestul Banatului, nordul, nord-estul şi centrul Transilvaniei, nord-vestul, vestul, sudul şi sud-vestul Munteniei, rezerva de apã a solului va prezenta valori satisfãcãtoare pânã la apropiate de optim.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Condiţiile agrometeorologice prognozate vor determina ritmuri în general normale de creştere şi dezvoltare la speciile de câmp şi pomi-viticole pe majoritatea suprafeţelor agricole, iar în estul Transilvaniei şi nordul Moldovei, procesele vegetative vor fi uşor încetinite.
Funcţie de data semãnatului şi agrotehnica aplicatã, orzul şi grâul de toamnã îşi vor continua fazele de formare a frunzei a treia, înfrãţire şi alungirea paiului (40-100%), în majoritatea zonelor de culturã.
Rapiţa se va afla predominant la înfrunzire (10-18 frunze) şi alungirea tulpinii (10-30%), cu o stare de vegetaţie a plantelor pe ansamblu medie şi slabã pe terenurile afectate de seceta pedologicã cu diferite grade de intensitate, precum şi în semãnãturile tardive.
Speciile de sâmburoase vor parcurge înflorirea şi începutul creşterii frunzelor, iar la seminţoase se vor semnala înmugurirea şi dezmugurirea.
În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa de vie vor predomina fazele de „plâns” şi înmugurire.
La culturile de primãvarã (borceag, mazãre, ovãz, orzoaicã, lucernã.) însãmânţate pânã la aceastã, izolat se vor putea înregistra fazele incipiente de vegetaţie (germinare-rãsãrire). Totodatã, la floarea-soarelui, sfeclã de zahãr şi porumb se vor efectua pe suprafeţe agricole extinse, atât pregãtirea patului germinativ, cât lucrãrile de semãnat.
Lucrãrile agricole de sezon (semãnat, fertilizãri, erbicidãri, tratamente fito-sanitare, pregãtirea patului germinativ, etc.) se vor efectua în general normal la nivelul întregii ţãri.

RECOMANDÃRI DE SPECIALITATE:

  • Efectuarea însãmânţãrilor culturilor din prima urgenţã (orzoaicã, ovãz, borceag, lucernã, sfeclã de zahãr);
  • Pregãtirea patului germinativ şi efectuarea lucrãrilor de semãnat/plantat la culturile de primãvarã (floarea-soarelui, porumb, cartof);
  • Fertilizarea fazialã a cerealierelor de toamnã cu îngrãşãminte minerale complexe;
  • Efectuarea lucrãrilor de întreţinere (combaterea buruienilor, tratamente fito-sanitare, tãieri de rodire în vii şi livezi), la speciile de câmp şi pomi-viticole.

Imagine ANM. Rezerva de umiditate in stratul de sol