Meşteşugari şi stână în miniatură amenajată, păstrăv afumat şi produse de post la Ediţia jubiliară a XX-a a Târgului ECOAGRIS, 23-25 martie

35

Vineri, 23 martie a.c., a debutat în Parcul Bisericii Toma Cozma din Iaşi, Ediţia jubiliară a XX-a a Târgului naţional de Agricultură, Apicultură, Produse ecologice şi tradiţionale. Deschidere oficială a fost precedată de un solemn moment de rugăciune oficiat de PC Părinte Mihai Mărgineanu şi PC Părinte Iustinian Ionuţ Răduc. Târgul Ecoagris – a subliniat Părintele Mihai Mărgineanu în cuvântul de deschidere –  îşi propune prin tradiţie cultivarea alimentaţiei sănătoase, precum şi ideea unui comerţ sănătos, a unei manifestări umane, fireşti, sănătoase.

Această a douăzecea ediţie este o ediţie jubiliară, care pune în evidenţă şi faptul că toate ostenelile şi eforturile pe care le-am făcut pentru a atrage atenţia asupra importanţei pe care o are alimentaţia sănătoasă nu au fost zadarnice, ci ele s-au bucurat de o bună receptivitate atât din partea producătorilor, cât şi din partea cumpărătorilor.
Pentru a marca împlinirea celor douăzeci de ediţii, tot în cadrul deschiderii oficiale, s-a desfăşurat un interesant Spectacol de muzică uşoară susţinut de tineri artişti ieşeni, absolvenţi ai Cursului gratuit de Canto organizat de Asociaţia Toma Cozma şi coordonaţi de Daniela Cojocaru.
O altă noutate a acestei ediții o constituie amenajarea unei ministâne în aer liber, publicul larg putând astfel să observe cum sunt pregătite în mod tradițional produsele la stână: balmuș, caș proaspăt și alte produse lactate.
De asemenea, sunt  prezenţi în cadrul târgului şi meşteşugari din judeţul Neamţ care expun produse de artă populară. Până duminică, ora 16.00, publicul larg va putea găsi la ECOAGRIS diferite produse de calitate: păstrăv afumat, produse din peşte, produse de post precum prăjituri de casă, fructe, conserve de legume, siropuri, dulceaţă de usturoi, dulceaţă de ardei iute, dulceaţă de măceşe, dulceaţă de piper alb, dulceata de zmeura, muraturi, sos ardelenesc picant, tonic produs din zmeura, paine traditionala,bere de ghimbir, palinca, miere de albine, produse apicole, sapun cu miere, propolis, cosmetice cu miere si propolis, turta dulce si ciocolata de casa cu miere, cosmetice si produse de ingrijire personala, tincturi, unguente, branzeturi, preparate traditionale si bio din carne.
Întrucât sezonul agricol a început, Târgul ECOAGRIS adaugă încă o notă specifică prin prezentarea de produse, tehnici și inputuri autorizate pentru agricultură ecologică (fertilizatori şi amelioratori ecologici, fertilizatori având caracter fitosanitar), tratamente ecologice pentru protecţia mediului (pentru igienizarea foselor septice, pentru tratarea gunoiului organic, pentru tratarea ecologică a terenurilor infestate cu produse petroliere sau radioactive etc.), tratamente ecologice pentru zootehnie, tratamente ecologice pentru industria agroalimentară (vinificaţie, prepararea produselor lactate sau a produselor din carne) cu adresare directă pentru cei care implementează proiecte în agricultură, protecţia mediului, zootehnie sau industria alimentară.
Târgul Naţional de Agricultură, Apicultură, Produse ecologice şi tradiţionale, ECOAGRIS va continua şi în perioada următoare, o dată la două săptămâni, cu Ediţia specială de Paşti (6-8 aprilie 2012), Ediţia Specială de Hramul Mare al Bisericii Toma Cozma (20-22 aprilie 2012), Ediţia XXIII (4-6 mai 2012) Ediţia XXIV (18-20 mai 2012).

Citește și

Cmentariile sunt închise