25 ianuarie 2022 - 10:22

MESTERI FAURITORI DE MARTISOARE DE PE AMBELE MALURI ALE PRUTULUI S-AU REUNIT LA IASI

Materialul acesta, legat de martisoarele traditionale faurite in Moldova, am sa vi-l prezint prin intermediul uneia din legendele noastre.

Intr-o buna zi, soarele cobora in sat la o hora, unde a luat chipul unui fecior. Zmeul il vede  si il rapeste dintre oameni punandu-l  intr-o temnita. Nicio persoana nu a  cutezat sa  infrunte  zmeul, mai putin un tanar care s-a  hotarit sa salveze mult doritul soare. Multi oameni l-au condus la lupta, oferindu-i voinicului puterile lor pentru a-i fi de folos in confruntare. Razboinicul si-a facut datoria, a invins zmeul, a readus lumina  si caldura soarelui,  dar din pacate ranile capatate in batalie i-au fost fatale. Sangele eroului si zapada imaculata se regasesc acum in… simbolul de Martisor.

Asociaţia „ART-Meşteşugurile Prutului” Iaşi organizează manifestarea cultural-interactivă „ Mărțișor – simbol și tradiție”, ediția a IV-a, care se va desfăşura în perioada 24 februarie – 03 martie 2019, în Piața Unirii din Iaşi.

Parteneri în organizarea acestui eveniment sunt: Primăria Municipiului Iaşi; Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași; Muzeul Municipal Iași; Asociația Societăților Imobiliare din Moldova (ASIM); Asociația „Dialog Pentru Dezvoltare”, Iași; Palatul Copiilor Iași; Școala Gimnazială „Alexandru cel Bun” Iași; Centrul de Informare Turistică Iași.
Vor fi prezenţi aprox. 30 meşteri populari, atât din Moldova, cât şi din alte zone etnografice ale ţării, precum și din Republica Moldova.

Manifestarea vizează:
• Promovarea în comunitate a unui frumos obicei și simbol tradițional românesc – MĂRȚIȘORUL – inclus în lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității – UNESCO;
• Promovarea meșterilor populari care confecționează acest simbol, respectând toate cerințele etnografice: materii prime, simboluri, tehnică de lucru, cromatica arhaică și actuală;
• Promovarea sărbătorii populare DRAGOBETE – simbolul dragostei la români- care a fost celebrată pe 24 februarie;
• Transmiterea către tânăra generație a semnificației mărțișorului tradițional și a tehnicii confecționării acestuia.

Programul cuprinde:
• expunere de mărțișoare tradiționale sau realizate în spirit tradițional, lucrate de meșteri și creatori populari veniţi la Iași din Moldova, dar si din alte zonele etnografice ale țării, precum si din Republica Moldova;
• demonstrații practice făcute de meșterii populari prezenți;
• ateliere de inițiere a copiilor in tehnica confecționării marțișorului tradițional;
• moment artistic de Dragobete, care a cuprins dansuri și cântece populare susținute de elevii Palatului Copiilor din Iași și ai Școlii Gimnaziale „Alexandru cel Bun” din Iași reunite sub genericul Dor de primăvară;
• oferirea de pliante ce vor conține informații despre istoricul, cromatica, obiceiurile populare și legendele legate de mărțișorul arhaic și tradițional.
• În perioada 01 – 03 martie 2019, vizitatorii vor găsi la standurile meșterilor populari și obiecte tradiționale specifice meșteșugului fiecăruia, care pot constitui cadouri de primăvară (8 martie).

Timp de 8 zile, publicul este invitat să se bucure, alături și meșterii populari, de o atmosferă sărbătorească, dar și de lucru şi de comunicare între generații, privind obiceiurile și tradițiile noastre strămoșești!

Prezentă la deschiderea târgului, corespondenta noastra Daria Diaconiuc ne-a transmis un reportaj realizat cu ajutorul dnei. Silvia Cozmâncă, preș. Asociației „Art – Meșteșugurile Prutului”, pe care va invităm să-l urmăriți.