23 aprilie 2021 - 13:59

Mesajul unui fermier: „Incetam cu isteria, deblocam economia!”

Pandemia de coronavirus a afectat toate sectoarele economice, în special cel al agriculturii, zootehniei, fermierilor și producătoriilor autohtoni. Toate schimbările din ultima lună au creat panică în rândul cetățenilor. Un fermier din Dolj, Marcel Olteanu care deține o fermă de bovine Angus și una de vegetal de două mii de hectare, a povestit pentru Agro TV cum își desfășoara activitatea în fermă și i-a îndemnat pe toți să înceteze cu toată isteria ca să nu blocăm economia țării.

„La Sectorul zootehnic și așa aveam dinainte totul organizat ca oamenii să poată sta destul de mult în fermă. Avem condiții perfecte de cazare în fermă cu dușuri cu apă caldă, cu bucătărie, cu sala de mese. Deci nu se pune nici o problemă. Oamenii au condiții bune. Au voie să meargă o dată la trei zile, unul dintre ei, pentru toți cei cinci ai sectorului zootehnic ca să facă aprovizionare”, a afirmat fermierul.

Marcel Olteanu ne-a povestit că el se află mereu în fermă, de luni dimineața până sâmbătă seara, iar dacă lucrurile se vor înrăutăți va rămâne o lună întreagă acolo, daca e nevoie, pentru el nu este o problemă. În schimb, pentru cei de la cultură mare, unde sunt mai mulți lucrători pentru cele 2.000 de hectare s-au organizat în schimburi.

„Întotdeauna ne străduim ca în mașina care transportă oamenii să nu fie în afară de șoferi mai mult de două persoane, ideal ar fi să fie șoferul plus o persoană, dar acuma nici nu putem să plimbăm șoferul toată ziua. Îi aducem noi pe fermieri cu șoferii ca să nu să se plimbe prin sat. Îi ia direct din fața casei și îi aduce la fermă și înapoi. În afară de asta la intrare la ieșire am pus dezinfectante, îi rugăm să păstreze igiena, facem dezinfecție pe cât posibil”, a spus Marcel Olteanu, fermier.

La întrebarea dacă au unde să își vândă produsele, fermierul ne-a explicat că în momentul de față sunt două situații.

„Fără să anticipăm această pandemie, tradițional în februarie contractez 70% din viitoarea producție, mă refer la producția agricolă. Deci asta nu ar fi o problemă. Chiar dacă vor fi sincope de plată, suntem sigure că ne va lua cineva producția. La sectorul zootehnic, acolo este un blocaj, întradevăr. Partenerii noștrii nu pot să ia vițeii acum. Însă am făcut o convenție ca vițeii să fi livrați mai târziu, pănă atunci mai cres în masă. Și sperăm să se deblocheze. Ideea este să se înceteze cu isteria și să se deblocheze economia. Sloganul acesta care spune să stăm acasă – e ușor să zici să stați acasă, dar noi fermierii trebuie să fim pe câmp. Ăia care trebuie să mănânce, trebuie să se ducă să facă de mâncare pentru  toată lumea. Restaurantelor trebuie să li se recomande să lucreze în sistem de catering. Să producă și cel care face fețe de masă, și cel care face scaune, deci nu trebuie să stea în casă! În casă să stea cei care sunt bolnavi, cei care sunt mai în vârstă, dar restul să meargă la treabă, domnule!”