3 decembrie 2021 - 02:47

MENȚIUNEA “PRODUS MONTAN” PE ETICHETELE PRODUSELOR ROMÂNEȘTI

Fermierii romani pot solicita Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale dreptul de utilizare a mentiunii de “produs montan”!

Ordinul ministrului care reglementeaza conditiile in care poate fi folosita aceasta mentiune pe etichetele produselor romanesti a fost publicat in Monitorul Oficial.

Producatorii romani care vor sa foloseasca mentiunea “produs montan” pe eticheta produselor trebuie sa depuna o cerere la Directia pentru Agricultura, pe raza judetului in care isi desfasoara activitatea, insotita de caietul de sarcini si sa deschida Registrul Special de Autocontrol.

Directia pentru Agricultura inregistreaza cererile in Registrul de Control al Produselor Montane si verifica caietul de sarcini si documentele anexate.

Reprezentantii Directiei trebuie sa verifice daca unitatea de productie se afla in zona montana. In cazul in care nu se afla in zona respectiva, cererea si caietul de sarcini sunt respinse. Daca unitatea de productie se afla in zona montana, urmeaza verificarea caietului de sarcini. In cazul in care sunt constate neconformitati referitoare la respectarea prevederilor, reprezentantii Directiei pentru Agricultura, in termen de 10 zile de la primirea acestuia, adreseaza o cerere solicitantului in vederea exprimarii unor clarificari cu privire la neconformitatile constatate.

Daca solicitantul nu depune completarile cerute in termen de 10 zile lucratoare de la data primirii solicitarii, Directia pentru Agricultura Judeteana respinge caietul de sarcini si comunica in scris solicitantului decizia de respingere a cererii, in teremn de trei zile lucratoare.

In cazul in care se constata ca documentatia depusa corespunde prevederilor, reprezentantii Directiei pentru Agricultura verifica la fata locului informatiile din caietul de sarcini si din registrul special de autocontrol, tinut de catre solicitant, conform modelului din Anexa nr. 3.

Producatorii din zona montana sunt incantati de aceasta oportunitate ca, pe eticheta produselor realizate de ei sa apara si mentiunea “produs montan”.