Membrii ACEBOP solicită Ministerului Agriculturii rediscutarea certificării exportului de ovine către Israel

12

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Membrii Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România au cerut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, rediscutarea certificării exportului de ovine către Israel pentru că setul de analize costă foarte mult, iar unele boli sunt deja eradicate.

Potrivit lui Cristian Nicolae Ana, un fermier din Mizil, în vederea realizării de exporturi de de ovine către Israel autorităţile veterinare din România, respectiv Israel au întocmit de comun acord un model de certificat sanitar-veterinar care prevede realizarea unei serii de investigaţii medicale pentru animalele destinate exportului.

Acesta a explicat că, la ora actuală, în România nu se pot realiza în totalitate seturile de analize, din diferite motive, precum lipsa kiturilor de diagnostic sau lipsa de protocoale pentru efectuarea diferitelor teste.

Fermierii au cerut rediscutarea certificării exportului de ovine către Israel, motivul principal, pe lângă preţul exorbitant al setului de analize, fiind faptul că o serie de boli pentru care se cere efectuarea de teste nu există în România, ţara noastră fiind declarată liberă de aceste maladii.Cristian Nicolae Ana a povestit că i-a întrebat pe reprezentanții autorităților la cât s-ar ridica costurile pe cap de animal pentru acest set de analize ( în cazul în care ar putea fi realizate de către laboratoarele din România), iar răspunsul a fost: minim 100 lei/ cap de animal, preţ apreciat de fermieri ca fiind foarte ridicat.

De asemenea, aceştia solicită întocmirea de urgenţă de către ANSVSA de protocoale pentru efectuarea diferitelor teste.

Membrii ACEBOP au semnalat ministrului Agriculturii că restricţionarea traficului pe DN1 a crescut mortalitatea animalelor transportate.

Aceştia au explicat că, de la 1 ianuarie 2013, a intrat în vigoare ordinul 31 din 28 decembrie 2012, care interzice circulaţia pe ruta Bucureşti-Ploieşti-Braşov camioanelor cu masa maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, ruta ocolitoare fiind prin localitatea Cheia.

Fermierii i-au cerut lui Daniel Constantin să analizeze posibilitatea exceptării de la prevederile legislative pentru transporturile de animale vii, traseul prin localitatea Cheia fiind unul dificil pentru acest tip de transport. Mai mult, companiile care realizează astfel de transporturi înregistrează pierderi semnificative prin mortalitate în timpul transportului. În plus, fermierii din zona Braşov-Covasna sunt defavorizaţi prin traseul pe care camioanele cu animale vii trebuie să îl urmeze către port. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise