Medicii infecționiști dau alarma: Porcii la control!

porc

Decembrie este luna în care se sacrifică porci în multe gospodării ţărăneşti, carnea consumându-se apoi sub forma diferitelor preparate de sezon, însă multă lume încă refuză să testeze trichineloscopic carnea de porc provenită din gospodăriile private, crescând astfel și pericolul îmbolnăvirii de trichineloză, atrag atenția medicii infecţionişti ai Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara.

„Parazitul ajunge în corpul uman prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, provenită de la animale infectate, de obicei porci sau mistreţi. Rozătoarele sunt principalul rezervor responsabil pentru endemicitatea trichinelozei. Boala apare cel mai adesea în mici focare epidemice, rude, prieteni sau vecini şi este cauzată de consumul aceluiaşi aliment. Carnea infestată cu Trichinella Spiralis ajunge în intestinul omului, paraziţii se înmulţesc şi pătrund în sânge, iar apoi în muşchii striaţi, împiedicând funcţionarea normală a acestora. Există şi posibilitatea ca paraziţii să ajungă şi în alte organe, plămâni, inimă sau chiar în sistemul nervos”, a explicat a explicat pentru AGERPRES medicul infecţionist Ovidiu Roşca, de la Spitalul „Victor Babeş” Timişoara.

Potrivit acestuia, primele simptome ale bolii apar la o zi-două după consumul de carne infestată și se manifestă prin febră, dureri de cap, erupţii cutanate, tulburări digestive precum greţuri, vărsături, diaree ori dureri abdominale, dar și edeme faciale însoţite de conjunctivită şi chiar de hemoragii.

Specialiștii atrag atenția că, în cazul în care după consumul de carne sau preparate din carne de porc apar simptomele unei toxiinfecţii alimentare, este necesară prezentarea de urgenţă la medic, deoarece cu cât parazitarea este mai intensă, cu atât forma clinică de boală este mai severă.

„Trebuie spus că sărarea, uscarea, afumarea sau procesarea cu microunde nu asigură distrugerea larvelor. Acestea pot fi distruse în cazul îngheţării cărnii de porc timp de aproape trei săptămâni, la o temperatură de minim -15 grade Celsius. De asemenea, larvele se distrug în cazul gătirii cărnii la o temperatură de peste 70 de grade Celsius. Recomandarea noastră este, însă, efectuarea controlului veterinar al cărnii de porc sau mistreţ”, a precizat dr. Ovidiu Roşca, adăugând că medicul veterinar care poate da un rezultat în doar câteva minute la probele recoltate de la suinele sacrificate.

Picture of Ciprian Voinea
Ciprian Voinea

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

    Hide picture