Medic veterinar: Trebuie să ELIMINĂM TOȚI PORCII din România, altfel nu scăpăm de PPA

Singura șansă ca România să scape de pesta porcină africană (PPA) este oprirea completă a creșterii porcului pe teritoriul țării și reluarea ei de la zero, este de părere medicul veterinar Adrian Balaban. Într-un dialog cu realizatorul Ovidiu Ghinea în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, acesta a precizat că țara noastră se află într-o situație foarte gravă din cauza acestei boli, însă autoritățile se tem să ia măsurile necesare pentru combaterea ei.

”De fiecare dată, frica a fost electoratul. De fapt, se tem foarte tare de acea limitare a numărului de animale care pot fi crescute într-o exploatație neprofesională. Din punctul meu de vedere, că se crește un porc sau se cresc o sută de mii de porci contează prea puțin, pentru că la pesta porcină africană se aplică exact aceleași măsuri în ambele cazuri. Important este să se stabilească o structură a fermelor din România, să se respecte și să se controleze, dar lucrul acesta nu se face. Cei care ar trebui să se ocupe de așa ceva nu înțeleg absolut deloc fenomenul.

Părerea mea este că de patru ani de zile, oamenii aceștia care ar fi trebuit să găsească măsuri s-au blocat. Într-adevăr, fenomenul este foarte greu de înțeles, dar nici n-au încercat să-l înțeleagă sau să asculte de cineva. În momentul de față, singura metodă de a controla pesta porcină africană în România este stoparea creșterii porcului în România. Veterinar și epidemiologic vorbind, noi nu putem să controlăm pesta porcină în România, decât dacă eliminăm toți porcii. Oprim tot și apoi o luăm de la zero”, a precizat Adrian Balaban în direct la AGRO TV.

Potrivit datelor oficiale, anul 2021 este cel mai dezastruos pentru sectorul creșterii porcului de la apariția PPA pe teritoriul României. Până acum au fost afectate 45 de complexe comerciale de porci pe parcursul acestui an, iar numărul animalelor ucise depășește un milion.

Potrivit ultimelor informații furnizate de ANSVSA, sunt peste 500 de focare de pestă porcină africană active pe teritoriul țării.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

5 COMENTARII

  1. Domnule Adrian balaban eu cred ca cel mai bine este sa se oprească importul de carne de porc pesta nu dispare dacă vine tiruri de porci din Europa

  2. Domnule,se pare ca de fapt asta e problema reala,restul e doar un scenariu de film prost,se pare ca excedentul de porc european de la tarile bogate sa fie vandut in tarile aproape colonizate si sarace ca de cand lumea si pamantul,pestele cel mare il inghite pe cel mic !

  3. Mai bine împușcați mistreții că oricum numai voi îi mîncați oamenii de rînd nu au dreptul și dacă ne tăiem cîte un porc care i problema că vînătorii împușcă continuu pentru ei
    Așa că lăsaține pe noi în pace

  4. Nu cred ca gândești prea coerent domnule doctor!!!!ce facem cu acei țărani care cresc un porc pentru familia și copii lor?ii trimitem la lidl sau kaufland?plătiți dumneavoastră?sunt și eu veterinar și mai sunt și țăran..pardon.crescator de porci!oare e normal cum gândiți VOI?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole