Pogdoria de aur de la Pietroasele și-a arătat încă o dată potențialul mărind palmaresul cercetătorilor buzoieni cu încă trei medalii, obținute de această dată la Concursul Internațional de Vinuri de la București.
Marele căștigător al competiției în care au fost înscrise 900 de probe, jurizate de specialiști din toată lumea, a fost o Tâmâioasă Românească din 1983. Vinul caracterizat drept ”o experiență unică” a obținut Marea Medalie de Aur la categoria vinuri de vinotecă.
Tot cu o Tămâioasă Românească însă din 2016, cercetătorii buzoieni și-au mai adjudecat o medalie de aur.
” Este un vin foarte corpolent cu aromă specifică de Tămâioasa de Pietroasa. Este un vin de desert, dulce potrivit pentru plăcintă cu brânză făcută în casă”, îl caraterizează Cornel Baniță, reprezentant Stațiunea de Cercetare Pietroasele.
Marea surpriză a fost însă Medalia de aur obținută cu cel mai nou vin produs de cercetătorii buzoieni, sortiment ce urmează să fie lansat pe piață în mai puțin de o lună. Este vorba despre un vin alb sec, dintr-un soi de struguri alb aromat, înrudit cu Tămâioasa de Pietroasele. Soiul a fost omologat în 1999 și de atunci cercetătorii buzoieni l-au testat și după 21 de ani de muncă sunt pregătiți să-l scoată spre consum.
” A fost omologat la Stațiunea Pietroasele în 1999 și cei care l-au descoperit spun că ar avea unul dintre părinți pe soiul Tămâioasa Românească. Este un vin nou și pentru noi fiindcă în ultimii ani l-am vinificat doar în sectorul de microvinificație, am tot experimentat diferite tehnologii, iar anul trecut, a fost prima dată când a ajuns în linia noastră de vinificație, ca și soi și rezultatele de vedem acum. A obținut medalia de aur la Concursul Internațional de Vinuri de la București, fiind și primul concurs la care a participat”, a explicat Cornel Baniță
Vinul cucerește prin aroma sa exotică fiind ușor de consumat alături de mâncăruilor ușoase.
”Este un vin alb sec, sau destinat în mod special pentru a obține vinurile albe seci. Are o aromă destul de pronunțată, florară, exotică. Este un vin relativ ușor, care se potrivește mâncărurilor ușoare: paște , preparatelor din pui , pește-nu foarte gras. Este destul de bun și pentru cunoscătorii care preferă vinurile mai corpolente, mai extractive dar și pentru cei care doresc să consume un vin ușor. Este un vin relativ echlibrat”, a spus Cornel Baniță, oenolog la Stațiunea de Cercetare Pietroasele.
Prima sticlă de vin va putea ajunge în piață în mai puțin de o lună. Pentru început se a vinde în toate magazinele Stațiunii de Cercetare de la Pietroasele dar și în cele ale colaboratorilor din toată țara. În plus, cercetătorii sunt în discuții avansate cu un retail pentru introducerea noului sortiment într-un program de promovare a vinurilor românești. O sticlă de ”Alb Aromat” va costa la crama proprie cu 22 de lei și va avea pe etichetă imprimată medalia de aur.
Autor: Marilena Dinu