Masuri urgente pentru salvarea unei industrii de milioane si a unui brand de tara

România riscă să piardă investiții de peste 400 de milioane de euro și 60 de mii de oameni ar putea rămâne fără un loc de muncă. Sectorul vitivinicol românesc se află în pragul falimentului din cauza crizei provocate de pandemia COVID-19, scrie Carmen Avram pe pagina sa.

Membră în Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, eurodeputatul Carmen Avram, alături de întreaga delegație română a Partidului Social Democrat, a trimis o scrisoare Comisarului pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, prin care a cerut introducerea schemei unice de plată pe suprafață pentru viticultori. Aceasta este singura măsură care ar putea salva de la faliment industria de vin din România.

Potrivit europarlamentarei, deși Comisia Europeană a propus un set de măsuri excepționale, acestea nu doar că nu ajută sectorul vitivinicol românesc, dar vor accentua și mai mult dezechilibrul pieței.

În primul rând, Comisia Europeană pare să nu recunoască adevărata dimensiune a catastrofei. În timp ce în document se menționează o reducere de doar 30%, respectiv de 50% a volumelor de marfă și a valorii încasărilor, reducerea reală, ca urmare a închiderii restaurantelor, barurilor și a celorlalte unități HoReCa, apreciază experții europeni, este, de fapt, de 90%.

Mai mult, pentru România, măsura care prevede sprijin financiar pentru distilarea de criză, este inutilă, subliniază Carmen Avram. Nu doar că la noi nu există infrastructura de distilare necesară, dar eventualele cheltuieli cu consumul de energie și combustibil ar putea bloca și mai mult piața.

Măsura de stocare privată nu pare să fie de ajutor, având în vedere timpul foarte scurt până la noua campanie de recoltare a strugurilor pentru vin. În egală măsură, nici măsura recoltării în verde nu este o soluție, plantațiile fiind afectate de seceta puternică și neprezentând starea necesară pentru a elimina surplusul de struguri. Prin urmare, României îi sunt necesari bani prin schema unică de plată pentru suprafață, ca să nu compromitem plantațiile de viță-de-vie, multe dintre acestea recent înființate prin cele 400 de milioane de euro absorbite.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole