Se cer măsuri URGENTE pentru micii fermieri – Cota ZERO de TVA

Creșterile mari de prețuri la echipamente, materiale și inputuri îi afectează din plin pe micii fermieri, care își găsesc cu greu resursele financiare pentru a-și duce mai departe afacerile. Nici fondurile europene nu par să-i ajut prea mult, pentru că sumele oferite prin AFIR sunt destul de mici, în timp ce TVA-ul este mare.

În cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a dat citire cererii unei telespectatoare pentru oficialii din Guvern, cu privire la scutirea micilor fermieri de plata TVA-ului la achiziția utilajelor.

”Am o sugestie în legătură cu fondurile europene. Suntem o parte dintre fermierii mici care nu am accesat niciodată fonduri europene și sigur nu vom accesa de acum încolo. Am fi mulțumiți dacă la cumpărarea utilajelor agricole nu am fi taxați cu TVA (dacă nu suntem ajutați, măcar să nu fim încurcați)”, ne-a scris Denisa Gabriela pe pagina de facebook AGRO TV.

Pe marginea acestui subiect a comentat și consultantul Ion Păunel, membru fondator al Uniunii Salvați Țăranul Român, susținând că reducerea sau scutirea TVA-ului pentru micii fermieri este o măsură pe care Guvernul ar trebui să o adopte de urgență.

”Și TVA-ul este eligibil în proiectele europene; într-adevăr, este o creștere a prețului destul de mare, dar acestea sunt regulile pe care le are Ministerul de Finanțe. Cred că pentru micii fermieri ar trebui luate o serie de măsuri de urgență, printre care și aceasta – TVA zero sau TVA mai mic la achiziția de utilaje, echipamente, inputuri etc. Sperăm ca aceste lucruri să se întâmple în viitoarea alocare financiară și să reușim noi, cei cu ferme mici și medii, să ne asociem, să fim mai puternici, mai vocali, și să accesăm cât mai mulți bani din viitoarea alocare financiară 2023-2027”, a precizat fermierul Ion Păunel.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole