20 ianuarie 2022 - 10:20

Masuri radicale impotriva PPA in Polonia! Politia si armata, liber la vanatoarea de mistreti

Ministrul Agriculturii din Polonia, Jan Krzysztof Ardanowski, a propus miercuri ca armata şi poliţia să aibă dreptul de a vâna mistreţii sălbatici pe scară largă în zonele afectate de pesta porcină africană, în ideea de a ajuta la combaterea acestei epidemii care a apărut în vestul ţării după ce părea că este ţinută sub control în zona de est a Poloniei, transmite AP, potrivit AGERPRES.

Jan Krzysztof Ardanowski a precizat că a propus un nou act legislativ conform căruia oricine va împiedica vânzarea mistreţilor, precum activiştii pentru protecţia animalelor, va fi pedepsit. Potrivit lui Ardanowski, fără acţiuni destinate reducerii populaţiei de mistreţi sălbatici, pesta porcină africană va continua să se răspândească. Ministrul a subliniat însă că această boală nu este dăunătoare pentru oameni.

Pesta porcină africană a apărut încă de anul trecut în zona de est a Poloniei, cel mai probabil provenind din ţara vecină Ucraina. Zonele afectate au fost înconjurate imediat însă cu toate acestea epidemia s-a răspândit şi aproximativ 180.000 de porci mistreţi au fost vânaţi pentru a ţine sub control situaţia.

Cu toate acestea, săptămâna trecută a fost identificat virusul pestei porcine africane la un mistreţ mort din apropiere de oraşul Wolsztyn din vestul Poloniei, la aproximativ 68 de mile (aproximativ 110 kilometri ) de graniţa cu Germania.

Ministrul polonez al Agriculturii a subliniat că zona a fost îngrădită însă este nevoie de vânarea pe scară largă a mistreţilor. Ardanowski a mai spus că va trimite Parlamentului un proiect de lege pentru aprobarea în regim de urgenţă. Deocamdată nu este clar când anume va intra în vigoare legea, dacă va fi aprobată.