Ministrul Agriculturii anunță măsuri de sprijin URGENTE pentru fermierii români

Despre criza din sectorul agricol românesc se vorbește deja de multă vreme, însă fermierii români așteaptă și măsurile necesare din partea guvernanților, astfel să ajungă pe un făgaș normal. Odată cu instalarea în fruntea Ministerului Agriculturii, Adrian Chesnoiu promite o serie de măsuri prin care își propune exact acest lucru.

Prezent într-o emisiune la Antena 3, ministrul agriculturii a vorbit despre planurile pentru anul 2022 și măsurile care urmează să fie implementate în perioada imediat următoare pentru sprijinirea fermierilor români.

Potrivit lui Chesnoiu, Guvernul se pregătește să lanseze câteva programe de sprijin, în special de natură fiscală, pentru a-i ajuta pe fermierii români să treacă peste această perioadă dificilă. Printre ele se numără Agro IMM Invest, acordarea unor garanții de stat pentru a asigura independența energetică în ferme, dar și măsuri în ceea ce privește creditele.

”Atunci când vorbești de domenii strategice, ai nevoie de un plan pe termen scurt, mediu și lung. Planul este ca pe termen scurt să intervenim cu aceste măsuri bugetate în anul 2022, astfel încât să reducem factorii de risc care apasă asupra producției anului 2022. Pe termen mediu, avem Planul Național Strategic, în care componenta de procesare vizează integrarea materiei prime – să apară fabrici de procesare prin grupuri de producători sau forme asociative, care să înglobeze o cantitate mare de materie primă, pentru a putea fi competitivi pe piață și a se lupta cu marii producători.

Lucrez la un program pe care să-l lansăm pe piață cât mai repede, împreună cu Ministerul Finanțelor, de acordare a unor garanții de stat în vederea implementării unor programe care să asigure independența energetică în ferme; am venit cu acea suplimentare până la 5 miliarde de lei în programul Agro IMM Invest, ca fermierii să se poată capitaliza cu granturi de 10%. Le mai punem la dispoziție și alți bani prin programul pe care îl vom lansa imediat, pentru că mai au nevoie de altceva; sunt fermieri care nu mai pot să angajeze credite bancare, pentru că sunt la gradul de îndatorare maxim. Atunci, trebuie să venim cu o linie de finanțare pentru finanțarea creditelor anterioare și prelungirea duratei de creditare”, a precizat Adrian Chesnoiu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

3 COMENTARII

  1. Programul AGRO IMM INVEST , NU funcționează ,gresita ideea ca nu se absorb ca deja au ajuns la plafonul de îndatorare ,bancile nu ne dau credite ca suntem pe pierdere sau nu facem profituri fabuloase!!!
    In zootehnie -sprijin pentru reproducție porci și suine – ACUM când totul se năruie cine se mai bagă sa dezvolte, sa mai facă credite sa cofinanteze proiecte ce vor fi muzee !!
    Intervenți cu sprijin direct de finanțare ,cereți posibilitatea intervenției, comisiei europene și dați ajutor Covid și ajutor de intervenție pentru compensarea costurilor energetice, fermelor de pasari și porci ,altfel totul se ruinează !!!

  2. De ce nu se aprobă proiectele am cheltuit atitia bani și nici nu vine încă nimeni la control de ce toată vara am făcut hîrti și ne am pierdut timpul degeaba numai la semnături de cite ori am fost bani cheltuiți și ce sa înțelegem am umblat deageaba tot ni se spune ca să așteptăm pină cînd vă rugăm să îmi răspundeți

  3. Bani pentru calamitatile din 2020 diferenta la culturile de toamna si suma totala pentru cultura de primavara nu se mai pune in discutie au incasat doar cei vaccinati toamna cei din primavara sa dea faliment….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole