22 ianuarie 2022 - 17:41

Mascații au confiscat de la culegătorii de afine 800 de kilograme de fructe. Val de reacții pe Facebook

O știre despre o acțiune a Poliției și a luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Argeș îndreptată către un grup de culegători de afine a stârnit un val de nemulțumiri pe rețelele sociale.

Iată cum sună știrea publicată de epitesti.ro:

În ziua de 12 august a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Tigveni, împreună cu reprezentanți ai Ocoalelor Silvice Vidraru și Șuici, au acționat, pe raza localității Salatrucu, pentru combaterea faptelor ce pot aduce atingere fondului forestier național, ocazie cu care au depistat mai multe persoane, cu cinci autovehicule, care dețineau aproximativ 800 de kilograme de afine, scrie epitesti.ro.

Întrucât persoanele în cauză nu s-au supus indicațiilor polițiștilor, a fost solicitat sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Argeș.

În urma acțiunii, au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 10.000 de lei, conform Legii 171/2010, pentru recoltarea de produse nelemnoase – în cazul de față, afine –, fiind totodată cinfiscată cantitatea de 839 de kilograme de afine.

De asemenea, polițIștii au aplicat și două sancțiuni contravenționale în valoare de 200 de lei, pentru fapte de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Știrea a iscat însă un val de nemulțumiri din partea românilor, care nu au întârziat să își exprime pe rețelele sociale criticile la adresa autorităților, acuzate de reacție disproporționată în acest caz.

Publicăm în continuare doar câteva dintre reacțiile de pe Facebook ale românilor:

„Pentru cules de afine chemați trupele speciale dar pentru furt de lemne vă doare în cot…”

„Asta da captură, ce droguri, ce arme, ce țigări de contrabandă și alte ilegalități…. AFINE din pădure, sunteți de 2 bani. Acuma să le dați la supermarketuri să ni le vandă aia la suprapreț.”

„Eu știu pe una care vinde pătrunjel ilegal, contactați-mă…. dar neapărat veniți cu mascații, are peste 70 de ani femeia, nu-i de joaca…”

„Alergând după afine s-au dus dracu’ trenurile cu lemne? De ce nu are, domnule, voie să culeagă omul afine din pădure? Le-a plantat mă-ta? Harnici oameni, 800 kg. Eu abia am strâns un kg si m-a rupt de spate”.

„Afine s-au cules de când e lumea, nu le-a plantat ocolul silvic. Niște oameni care nu mai judecă.”

„A înnebunit lumea. Am văzut «tamtamul», încă nu înțeleg în ce lume trăim în ROMÂNIA??? Până în 1990 nu era o problemă culesul afinelor din fond forestier. De ce aceste afine nu au fost cumpărate de Romsilva, poliție sau mascați (tot au salari mari). Pe lumea de dincolo să numărați boabele de afine confiscate, cei care astăzi ați aplicat amenzi.”

„(…) ar fi fost bine să rămână neculese??? Oamenii au muncit… au cules roadele pământului si le-au oferit spre vânzare altora care nu au timp de cules… contra unui cost evident… chiar făceau un ban cinstit… dar, na, statul mafiot tre(buie) să-și ia partea…”

„În curând or sa intre peste noi în case mascații, să verifice dacă nu cumva, în loc sa cumpărăm de la multinaționale, avem nesimțirea să ne producem singuri mâncarea (legume, carne etc).”

„ (…) ați prins adevărații evazioniști. Să vă vă fie rușine. Din polițiști ați ajuns jefuitorii oamenilor sărmani. Dar ați evoluat, de la amendat băbuțe cu pătrunjel și ceapă la trufandale (afine)”

„Ce să mai, boss, ați prins infractorii … bine că de-aia sunt plătiți Mascații, să păzească afinele”.

„Au dat legi pentru absolut orice ca să mănânce mafioții”

„Ne scapă criminalii, dar suntem campioni la afine. Afina, mândria țării! ”

„Cred că au încurcat culegătorii cu taietorii, s-a creat o confuzie. Halal Poliția Română.”

„Atât prind și ei… culegători de afine. Te pufnește râsul.”

„Și, altfel, cine le culege, că e muncă grea la cules de afine… Sau mai bine să se usuce acolo?…”

„Mergeți băi fraților peste cei care ne-au furat de la revoluție încoace, nu asta este marea hoție, au fost vindute atâtea fabrici și uzine pe nimic, pădurile sunt furate sub ochii polițiștilor etc.”

„De când a plantat Romsilva afini?”

„Polițiștii ar trebui să verifice documentele celor care vând în piețe en-gros, pentru că nu sunt producători și evaziunea este la cote maxime! Afinele oricum se stricau în pădure! Am crezut că după 1989 ne-am câștigat libertatea!”

„Mâine, poimâine, ne trezim cu poliția la ușă ca ne-au arestat copiii în copaci, la corcodușe sau la cireșe, în spatele blocului.”

„Gata! Am scăpat de toate problemele din țară, de toți interlopii și proxeneții, de toate căpușele care sug și taie țara asta la propriu. Traficul de afine mai era singura problema, care se pare că a fost rezolvată ”

„Bine, mascații! Mafia afinelor destructurată, dependenții de fructe de pădure, în sevraj! Spune NU afinelor!”

„Nici nu stiu ce sa fac! Să râd? Să plâng? Să mă oripilez? Urmează să-i scoateți fragii și zmeura din gura vreunui copil pe motiv ca a cules-o de pe marginea drumului si a bagat-o ilegal în gură…”