Mărirea accizei la pălincă de la 1 septembrie – o adevărată ghilotinare a producătorilor

32

sticlec

Producătorii de pălincă din nord-vestul ţării echivalează mărirea accizei la pălincă, începând cu 1 septembrie 2013, cu propria execuție prin ghilotină, potrivit recolta.eu. Aceștia consideră că, prin majorarea acestor taxe, guvernanţii nu vor face altceva decât să „ajute” ca acest produs tradiţional să dispară.

Conform modificărilor aduse Codului Fiscal, din 1 septembrie, acciza pentru băuturi alcoolice creşte cu 33%, de la 750 la 1.000 de euro la suta de litri alcool pur, urcând astfel la unul dintre cele mai mari niveluri din Europa. „Este o majorare fără precedent”, mărturisesc cei din domeniu.

“Este ca şi când ne duce la ghilotină. Altă expresie mai bună nu este. Vor ca pălinca să dispară de pe faţa pământului, este cel mai bun ambasador al ţării. Anul acesta nu este recoltă ca anul trecut şi acum creşte acciza, vă daţi seama ce înseamnă asta”, a declarat Gheorghe Ciocan pentru Agerpres.

Chiar dacă preşedintele Federaţiei Producătorilor de Pălincă din Nord-Vest, Gheorghe Ciocan, a primit numeroase promisiuni de la politicieni de scutire de plata accizei a pălincii produsă în gospodării, cu toate acestea taxa s-a majorat.

Concret, pălincarul a spus că a avut, în trecut, întâlniri cu reprezentanţii ministerelor Agriculturii şi Finanţelor, chiar şi cu vicepremierul Liviu Dragnea, care a promis o nouă lege a pălincii, însă nu s-a întâmplat nimic. Autorităţile invocă faptul că doar din 2015 pălinca va putea fi încadrată ca produs tradiţional, în urma renegocierilor ce vor fi purtate cu Uniunea Europeană.

“Le-am explicat că dacă punem o acciză de 1,5 lei/litru, numai în judeţul Satu Mare se adună 1,5 milioane lei şi toată lumea e mulţumită. Se creează şi 1.000 de locuri de muncă şi se modernizează pălinciile”, a explicat Ciocan. (Sursa: recolta.eu)

Citește și

Cmentariile sunt închise