Marile companii cumpără sistematic terenuri agricole în Europa

27

agricultura6

Mari suprafeţe de teren din Europa sunt acaparate de marile corporaţii, de speculanţii din domeniul imobiliar, cumpărători puternici din străinătate şi fonduri de pensii, în special în ţările în curs de dezvoltare, se arată într-un raport publicat recent de Transnational Institute, citat de Guardian, potrivit recolta.eu.

Corporaţii din China, bogaţi din Orientul Mijlociu, fonduri de investiţii, oligarhi ruşi şi mari companii din agribusiness, toţi şi-au intensificat eforturile privind achiziţia de teren în ultimii ani. Ritmul în care aceşti investitori puternici achiziţionează pământurile îi împiedică pe fermierii obişnuiţi să îşi extindă afacerile şi concentrează suprafeţele agricole în mâinile câtorva actori puternici.
Potrivit raportului, o jumătate din terenurile agricole ale Europei sunt deţinute de 3% dintre fermele mari. Există ţări europene în care posesia terenurilor agricole este la fel de inegal distribuită ca în Brazilia, Columbia sau Filipine. În
Ucraina, de exemplu, zece companii puternice, controlează împreună aproximativ 2,8 milioane de hectare. Un singur mare fermier ucrainean deţine peste 500.000 de hectare de teren agricol. Corporaţii chineze au făcut achiziţii pe scară largă în Bulgaria.
Concentrarea terenurilor agricole ia avânt şi în Germania, unde din aproximativ numărul de 1,2 milioane proprietari, înregistraţi în 1966 – 67, s-a redus la puţin sub 300.000 de fermieri înregistraţi în 2010. În Italia, 33.000 de ferme exploatează în total 11 milioane de hectare, iar în Franţa mai mult de 60.000 de hectare sunt scoase din circuitul agricol, pentru a face loc expansiunii urbane, construirii de şosele sau hipermarketuri. În Andalusia, Spania, numărul fermelor a scăzut cu mai mult de două treimi. Aici 2% din marii agricultori exploatează mai bine de o jumătate din suprafeţele agricole.
Autorii raportului menţionat, arată că acapararea terenurilor agricole este alimentată de Politica Agricolă Comună, care distribuie către fermieri o treime din totalul subvenţiilor Uniunii Europene, dar de aceste fonduri beneficiază fermierii care practică agricultura pe scară largă. (Sursa: recolta.eu)

Citește și

Cmentariile sunt închise