MARII PRODUCATORI DE CEREALE NU SE MAI INGHESUIE SA TRIMITA GRAU IN EGIPT

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achizițiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a primit mai puține oferte, și la un preț mai mare, la licitația pe care a organizat-o marți, traderii fiind reticenți să mai livreze grâu Egiptului după oprirea a două nave cu grâu din România și Franța pe motiv că ar conține semințe de mac, informează Reuters.

Potrivit surselor citate de Reuters, la licitația organizată marți, GASC a primit oferte de livrare de grâu în perioada 21-31 octombrie de la doar șase furnizori, în loc de 15 furnizori care în mod normal fac oferte pentru a livra grâu celui mai mare cumpărător mondial. În plus, un trader a dezvăluit că prețurile oferite la licitația de marți au inclus și o primă de risc cuprinsă între patru și 11 dolari pe tonă.

Procuratura din Egipt nu a luat încă o decizie cu privire la cele două nave cu grâu din România și Franța oprite în portul Safaga, dar se așteaptă ca acestea să fie eliberate după cernerea grâului. Cu toate acestea, furnizorii se tem că procedurile ar putea să se întindă pe mai multe luni.

Acest dosar este similar cu disputa de anul trecut când traderii au boicotat licitațiile organizate de GASC după introducere a unor cerințe conform cărora grâul importat trebuia să aibă un conținut zero de cornul secarei, standard pe care traderii îl consideră imposibil. În cele din urmă, autoritățile egiptene au renunțat la aceste cerințe.

„Există îngrijorări serioase cu privire la problema semințelor de mac care au dus la diminuarea numărului de ofertanți astăzi. Aceasta ar putea provoca întârzierea vaselor în porturi timp de mai multe săptămâni, până la o lună”, a declarat un trader european.

Cea mai mică ofertă formulată la licitația organizată marți de GASC a fost de 60.000 de tone de grâu din Rusia la un preț de 212,20 dolari pe tonă, inclusiv transport și navlu. Două firme au oferit grâu din România, ADM a oferit 60.000 de tone de grâu din România la un preț de 204,25 dolari pe tonă fără transport și navlu, iar Cofco a oferit și el 60.000 de tone de grâu din România la un preț de 204,99 dolari pe tonă fără transport și navlu.

Un trader din Cairo a precizat că prima de risc adăugată pentru grâul din Rusia este de aproximativ patru dolari pe tonă, în timp ce ofertele pentru grâul din Franța și România au adăugat o primă de risc de 10 respectiv 11 dolari pe tonă.

Rezultatele licitației organizate marți de GASC urmează să fie anunțate în cursul serii.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole