Marian Vişu-Iliescu: Sunt foarte mulţi tineri dezamăgiţi de măsurile pentru ei din noul PNDR

33

tanar_fermierPreşedintele Asociaţiei Tânărul Fermier, Marian Vişu-Iliescu, a declarat că măsurile din noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală, care îi vizează pe tineri, nu vor avea rezultatele aşteptate şi că acestea i-au dezamăgit deja pe cei care s-au întors din străinătate, pentru a pune bazele unor afaceri în agricultură.

Chiar dacă, potrivit ultimei centralizări făcute de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, până în 18 septembrie, au fost depuse 1.741 proiecte, în valoare 73.770.000 de euro, pe submăsura 6.1 pentru instalarea tinerilor fermieri, rezultatele sunt mult sub aşteptările preşedintelui Asociaţiei Tânărul Fermier.

“Nu mă mulţumesc cifrele acestea. Sunt foarte puţine proiecte depuse până acum, faţă de ce ne aşteptam să fie. Alocarea de acum e pentru doi ani, adică de 110 milioane, iar de anul viitor va fi de 55 de milioane. La noi nu se prea cer banii aceştia, fiindcă există o serie de restricţii pentru tinerii care vor să facă ceva în acest sector. Li se cere, de exemplu, ca în momentul depunerii actelor prin care solicită ajutorul de instalare, să aibă o valoare standard a unei exploataţii.În acest caz nu se mai poate vorbi de instalare”, a precizat Vişu-Iliescu.

În aceste condiţii, mulţi dintre tinerii care au fost plecaţi la muncă în Italia sau Spania şi s-au întors în România pentru a deveni agricultori nu au reuşit să îşi înscrie proiectele în cursa pentru fonduri şi au fost dezamăgiţi. “Au fost mulţi tineri care au renunţat la contractele din străinătate şi s-au întors în ţară, iar acum sunt dezamăgiţi, fiindcă nu îşi găsesc locul”, a declarat reprezentantul tinerilor fermieri.

Acesta a atenţionat că impunerea de prea multe restricţii pentru cei care vor să acceseze fonduri europene îi va face pe fermieri şi pe cei care trăiesc în mediul rural să nu mai vrea să acceseze banii UE şi să îi investească într-un sector care are atât de mare nevoie de ei.

 

Citește și

Cmentariile sunt închise