În unele mari abatoare de la Botoșani ar fi în floare comerțul cu animale de pe piața neagră, iar animalele sacrificate sunt infectate cu diverse boli și ajung „ușor” pe piața de consum – sunt acuzațiile unui fermier din Botoșani, Ștefan Oprea, într-o postare pe Facebook.
„La vestitele abatoare DOLY COM și SAMCOM din Botoșani se taie anual aproape jumătate din numărul total de bovine sacrificate la nivelul întregii țări, ajungând astfel pe rafturile şi galantarele marilor hipermarketuri o cantitate imensă de carne şi preparate din carne despre care nimeni nu cunoaşte îndeaproape dacă e sigura 100% pentru a fi consumată.
Ca într-un furnicar, camioanele acestor firme sunt prezente pe mai toate meleagurile țării, ca să adune vaci, animale ieșite din producție. Însă multe din ele bolnave, agonizând pe drumul către Botoșani ori dându-şi duhul până la destinație. Samsarii care practică acest sport național cunosc mai bine ca oricine că la Botosani au «verde» pentru livrarea de animale care nicăieri în altă parte nu ar fi primite la tăiere pentru ca ori au «minusuri» (lipsă la crotalii, pașapoarte reale etc.), ori «plusuri» (boli precum TBC etc.), ori ambele. Abatoarele din Botoșani, adevărate ATI-uri pentru cornute pentru că business-ul trebuie să supraviețuiască cu orice preț, iar prețul îl plătim noi consumatorii”, a punctat fermierul în postare.
Acuzațiile sunt extrem de grave, iar dacă lucrurile stau chiar așa cum au fost prezentate de Ștefan Oprea, putem vorbi despre o adevărată bombă nucleară la adresa sănătății publice din România.
Pentru a limpezi lucrurile, echipa Agro TV a încercat să obțină un răspuns din partea celor două companii acuzate, printr-un apel telefonic. Dacă reprezentanții abatorului de la Doly Com nu au răspuns la apel, din partea celor de la abatorul Samcom am primit, în cele din urmă, o declarație, deși inițial ne-au lăsat cu întrebarea în gât. Probabil că i-am luat pe nepregătite…
„Ceea ce spune fermierul este doar o simplă discuție. Pentru ca o unitate sanitar-veterinară să poată funcționa așa cum este nivelul abatorului nostru, este necesară supravegherea unui medic veterinar oficial. Pe lângă acesta, în interiorul abatorului există alți 5 medici sanitari veterinari care nu fac activitate pentru noi, ei au statutul funcționarului public, iar tot ce se întâmplă în abator este sub supravegherea lor. Chiar dacă ar exista probabiliatea să ajungă un animal bolnav în abator, există o selecție a acestor animale și se iau măsurile necesare. Deci nu este exclus că pot exista și astfel de cazuri, dar acest lucru nu înseamnă că va ajunge carnea către consumator. Noi suntem o instituție autorizată. Iar noi, chiar săptămâna trecută am avut în vizită în abator specialiști din Israel. Probabil adevăratul motiv pentru aceste acuzații sunt doar interesele personale”, a răspuns la acuzații Lavinia Ochiană, reprezentantul SAMCOM pentru calitatea și siguranța alimentară.
Dacă este doar un război între competitori pe piața de carne rămâne de văzut. Până una-alta, un control și un verdict clar venit din partea autorităților sanitar-veterinare responsabile ar fi nu doar în folosul abatoarelor vizate, pentru a elucida orice fel de suspiciune, ci mai ales în folosul consumatorilor, care vor avea certitudinea că li se oferă pe piață o carne sigură pentru consum.