13 mai 2021 - 06:11

Marea unire a fermierilor – Alianta pentru Agricultura si Cooperare

Patru dintre cele mai importante organizații ale agricultorilor au decis să colaboreze la nivel instituțional cu scopul de a deveni o singură „voce” în relația cu instituțiile națioanale și internaționale. Acordul semnat vrea să umple golul reprezentat de lipsa unei structuri care să fie partener de dialog cu autoritățile române și cele comunitare.

Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industrie Alimentară și Servicii Conexe (Pro Agro), Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (Lapar), Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) și Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR) au semnat un acord de colaborare inter-organizațională în domeniul agriculturi, numit „Alianța pentru Agricultură și Cooperare”, se arată într-un comunicat de presă.

„La nivelul mediului asociativ din sectorul agricol se înregistrează o lipsă de structură a dialogului civil cu decidentul public atât național, cât și european fapt care se reflectă în incoerența documentelor de poziție și în lipsa unei abordări sistemice a problematicii sectoriale. În domeniul acesta se confundă de multe ori dialogul social reglementat prin Legea 62/2011 (actualizată) cu consultarea parților implicate în sectoarele economiei naționale și în special în sectoarele agricol și alimentar. Consecința acestui fapt este simularea de cele mai multe ori a consultării civile și invitarea la dialog alături de reprezentanții legitimi ai sectoarelor, a unor entități care deturnează în funcție de diferite interese individuale sau de grup restrâns, discuțiile de la adevăratele teme de interes general”, precizează comunicatul.

„Fermierii români nu au o reprezentare consistenta la nivelul structurilor de dialog civil (CDG) instituite la nivel european , pentru a fi cu adevarat activi în vederea solutionarii problemelor reglementate de politica agricolă comună. Chiar dacă legislativ a fost creat cadrul general de participare a fermierilor români la structurile europene membre în CDG DG Agri prin Legea 52/2015, însă lipsa unei organizări naționale a dialogului instituțional a făcut imposibilă prezența reprezentanților români la masa negocierilor, afectând în mod categoric rezultatele negocierii programelor naționale de dezvoltare rurală”, atrage atenția documentul.

Pentru că s-a constatat necesitatea unei colaborări „strânse” în vederea reprezentării intereselor fermierilor pe plan național și european, cele patru organizații decis încheierea unui Acord de Colaborare Inter-Organizațională numit „Alianța pentru Agricultură și Cooperare”.

Obiectivul comun al celor 4 organizații este promovarea intereselor convergente în domeniile în care membrii acestora (producătorii agricoli, cooperativele agricole, industria alimentară și serviciile conexe) au interese comune și complementare. „Cele patru organizații convin să colaboreze, din poziții de egalitate și pe baza Acordului, prin susținerea reciprocă pentru realizarea obiectivelor asumate, în interesul fermierilor, participare activă la lucrările COPA-COGECA (cea mai importantă structură a fermierilor și a cooperativelor agricole din UE, reprezentând 22 de milioane de fermieri) dar și reprezentarea și susținerea comună a intereselor membrilor în cadrul Planului Național Strategic – PAC 2021-2027. Acordul de colaborare inter-organizațională are caracterul unui document cadru și acoperă întreagă activitate de realizare a obiectivelor comune, conform programelor și acțiunilor care urmează a fi convenite”, completează comunicatul.