Marcel Andrei (Sindicatul Național al Crescătorilor de Ovine): Oierii își vând turmele. Prețul unei oi bune a ajuns la 70 de lei

92

oiÎn octombrie, la finalul unui an secetos și plin de probleme, crescătorii de oi sunt în pragul disperării. Stocurile de furaje, pregătite în lunile de primăvară, când a plouat, au fost consumate, în parte, în perioada secetoasă de vară, când nu a mai fost iarbă suficientă pentru animale. Din acest motiv, prețul furajelor a crescut de la 50-60 de bani, cât costa un kilogram anul trecut, la 80 de bani-un leu, în timp ce prețul laptelui care se vinde procesatorilor a scăzut.

În aceste condiții, crescătorii de oi se tem nu doar că nu vor obține profit în acest an, ci că vor ieși în pierdere și că nu vor reuși să acopere cheltuielile cu întreținerea și hrănirea animalelor, așa că unii au decis să își vândă turmele. Astfel, pe piață au intrat spre vânzare foarte multe oi, iar prețurile lor au scăzut dramatic.

“Prețul cerut pentru o oaie e de 70-100 de lei, în anumite zone. Adică nimic. Nici cu prețurile astea, însă, oamenii nu reușesc să vândă animalele, fiindcă nu vrea nimeni să le cumpere, așa că multe sunt duse la sacrificare, dar nici așa nu e bine. În România se mănâncă puțină carne de oaie, deci nu e cererea pe cum ar fi oferta. Mă doare sufletul să văd cum oi bune, care costau înainte 500 de lei, se dau pe 150 în această perioadă”, a declarat Marcel Andrei, reprezentantul Sindicatului Crescătorilor de Ovine din România.

Acesta a precizat pentru AGRO TV că vinovați pentru această situație sunt reprezentanții Ministerului Agriculturii care “par deciși să distrugă sectorul zootehnic din România”. (Sursa: Agropress.ro)

 

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult