Maramureşul deţine 34 de arii protejate de interes naţional

21

Proiectul „Îmbunătăţirea sustenabilităţii financiare a parcurilor naturale şi naţionale din  Carpaţi”, făcut de fundaţii în colaborare cu Romsilva, arată că aceste zone sunt subvenţionate  cu 50% sub nivelul critic. Ariile protejate furnizează cel puţin 2% din PIB, deşi finanţarea acordată lor, aflate în grija Romsilva, se rezumă la doar 2 milioane euro anual. „E prima  oară când s-a pus problema evaluării financiare a serviciilor pe care ele le aduc economiei  naţionale”, a spus Mihai Zota, consultant naţional în cadrul proiectului.


Din cele 28 de Parcuri naţionale şi naturale declarate până în acest moment în România,  Romsilva are în administrare 23 de parcuri care acoperă o suprafaţă de peste 850.000  hectare. Peste 80% din sursele de apă potabilă a ţării provin de acolo, iar marile oraşe,  inclusiv capitala, depind de râurile care izvorasc din ariile protejate, observă green-report.ro  Ariile respective protejează sursa de generare a energiei hidroelectrice existente şi planificate în valoare de 80 de milioane de euro pe an din veniturile publice, ceea ce contribuie cu un  potenţial în jurul valorii de 1.800 de GWh de energie electrică pe an pentru consumatorii  casnici, industriali şi instituţionali. Din partea Ministerului Mediului există o promisiune de finanţare cu 4 milioane de euro pentru ariile protejate din Carpaţi.
În Maramureş există 34 de  arii protejate de interes naţional, din care cele mai mari sunt Parcul Naţional Munţii  Maramureşului (cu 148.850 de hectare) şi Rezervaţia Pietrosul Mare, (3300 de hectare), la care se adaugă şi arii naturale protejate de interes local, cum ar fi Rezervaţia de stejar pedunculat Bavna – Lucăceşti (cu 26 de hectare) .
În egală măsură, Maramureşul participă la PIB atât cu sursele de apă, cât şi cu mai multe  instalaţii de microhidrocentrale, unele active, altele aflate în execuţie ca cea de la Dragomireşti.
Cristian LAURENŢIU

{gallery}articles/2012/04/10/{/gallery}

Citește și

Cmentariile sunt închise