22 ianuarie 2022 - 13:24

Maramureș aduce pe piață trei produse consacrate

Cabanosul, crenvurștii de vită și parizerul de vită sunt cele trei preparate certificate cu eticheta de „Rețetă consacrată”. Atestarea se face de către Ministerul Agriculturii  după ce produsul alimentar respectă o rețetă mai veche de 30 de ani, perioadă în care se foloseau doar condimente naturale. Termenul de valabilitatea al acestor preparate nu depașeste 10 zile.

Tendința consumatorului român de a cumpăra din ce în ce mai multe preparate tradiționale le deschide o ușa și producătorilor autohtoni. Un astfel de exemplu îl reprezintă și o fabrică din Maramureș, care a reușit în acest an să-și introducă în portofoliu 3 preparate certificate cu eticheta și logo-ul de „rețetă consacrată”.

„Rețetele consacrate sunt un concept pe care l-am introdus noi, adica produse care au rețete mai vechi de 30 de ani, perioadă în care nu se foloseau tot felul de aditivi”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

„Un produs consacrat este un produs care are la bază o rețetă veche, de cel puțin 30 de ani, doar carnea și condimentele sunt naturale… fără alți amelioratori, a declarat Gabriela Cirstean, manager Salamandra, Maramureș. Aceasta a mai adăugat „noi în acest an am obținut atestatul pentru primele 3 produse consacrate. Printre care cabanosul consacrat din porc… crenvurști din carne de vită”.

Pentru a-și  extinde afacerea,  producătorul vrea să aplice și pentru fondurile europene în sesiunea ce se va deschide la începutul anului viitor. Daniel Constantin a promis că îi așteapta cu brațele deschise, mai ales că acest ajutor venit de la Uniunea Europeană este unul  considerabil din punct de vedere financiar.