Manolescu (MFP): Reducerea TVA la alte produse alimentare, nu mai devreme de șase luni

alimentesuperReducerea TVA pentru alte produse alimentare va fi aplicată în funcție de analizele din perioada următoare, dar nu mai devreme de șase luni, a declarat, marți, într-o conferință pe teme de fiscalitate, Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice.

Cota redusă de 9% la pâine a vizat reducerea evaziunii în această zonă. Ca efect al măsurii a fost necesar să se crească anumite taxe pentru a compensa pierderi potențiale, la solicitarea FMI. Ar fi de așteptat să fie o creștere de încasări, totuși. O eventuală altă extindere a reducerii de TVA către alte produse va fi făcută în funcție de analizele ce vor fi efectuate, dar nu mai devreme de șase luni’, a menționat Manolescu.

Acesta a adăugat că, în perioada următoare, se așteaptă o creștere a încasărilor la buget de pe urma reducerii TVA la pâine.

‘Ne așteptăm ca, în perioada următoare, încasările la buget să crească, dar este prematur să facem o analiză acum, de pe urma reducerii TVA la pâine. Este un gen de măsură care încearcă să reducă presiunea din zona fiscală’, a afirmat oficialul MFP.

La jumătatea lunii octombrie, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara că următorul produs la care se va reduce TVA la 9% va fi carnea, începând de anul viitor. Ulterior, scăderea TVA va cuprinde și alte produse, precum legumele, fructele și laptele, conform ministrului.

Pâinea și specialitățile din panificație fără umplutură au TVA de 9% începând cu 1 septembrie, potrivit unui Ordin comun al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și al Ministerului Finanțelor Publice, publicat în data de 28 august în Monitorul Oficial.  (Sursa: AGERPRES)