MÂNCĂM HÂRTIE! Luați aminte la statistici!

Starea agriculturii românești arată excelent, anul acesta, pe hârtie. Dar, oare, mâncăm hârtie?

La Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) se trâmbițează producții record. Și nu e rău, dacă cifrele sunt chiar adevărate. Cu toate acestea, românii privesc disperați cum prețurile la produsele agricole și alimentare încep să o ia razna, iar faptul că, în contextul internațional actual, exportăm o mare parte din producție nu face decât să sporească îngrijorarea pentru ce vom pune mâine pe masă.

Dar, pe hârtie, statisticile arată bine, dacă e să ne luăm după situația producțiilor principalelor culturi în anul 2021 și stadiul suprafețelor însămânțate la data de 10 noiembrie 2021, prezentată de ministrul Oros în conferința de presă de vineri, de la sediul MADR.

Astfel, la grâu, producția totală este de circa11,44 milioane de tone, fiind cea mai mare producție înregistrată de la data aderării României la Uniunea Europeană, însemnând o creștere cu 5,03 milioane de tone mai mult față de anul 2020 și cu 1,14 milioane de tone mai mult față de anul 2019.

La orz, producția totală este de aproximativ 1,88 milioane de tone, fiind, de asemenea, cea mai mare producție înregistrată de la data aderării României la Uniunea Europeană, cu o creștere cu 1,06 milioane de tone mai mult față de anul 2020 și cu circa 500 de mii tone mai mult față de anul 2019.

La orzoaică, producția totală este de aproximativ 542 de mii de tone, obținută de pe o suprafață de 124 de mii de hectare.

La ovăz, producția totală este de circa 237 de mii de tone, obținută de pe o suprafață de 93 de mii de hectare.

De asemenea, la rapiță, producția totală este de circa 1,34 milioane de tone, iar producția medie la hectar obținută în anul 2021 este cea mai mare din 2007 și până în prezent.

O producție foarte bună a fost obținută și la porumb boabe, atingându-se circa 12,14 milioane de tone, la o suprafață recoltată în prezent în procent de 84,9% din suprafața totală cultivată de 2,57 milioane de hectare.

De asemenea, la floarea soarelui, producția totală este una excelentă, de aproximativ 3,04 milioane de tone, suprafața recoltată fiind în procent de 99,8% din suprafața totală cultivată de 1,25 milioane de hectare.

La soia boabe, producția totală este de circa 337 de mii de tone, suprafața recoltată fiind în procent de 94,9% din suprafața totală cultivată de 149 de mii de hectare.

Și în privința însămânțărilor de toamnă, totul arată foarte bine pe hârtie.

Astfel, la grâu, din suprafața programată a fi însămânțată, de 2.150 de milioane de hectare, s-au însămânțat 1.917 milioane de hectare, reprezentând un procent de 89,2%.

La secară, din suprafața programată a fi însămânțată de 10 mii de hectare s-au însămânțat 9 mii de hectare, reprezentând un procent de 85,9%.

La triticale, din suprafața programată a fi însămânțată de 71 de mii de hectare s-au însămânțat 62 de mii de hectare, reprezentând un procent de 87,9%.

La orz, din suprafața programată a fi însămânțată de 318 mii de hectare s-au însămânțat 294 de mii de hectare, reprezentând un procent de 92,5%.

La orzoaică de toamnă, din suprafața programată a fi însămânțată de 84 de mii de hectare s-au însămânțat 78 de mii de hectare, reprezentând un procent de 93,0%.

La rapiță de toamnă, din suprafața programată a fi însămânțată de 466 de mii de hectare s-au însămânțat 413 mii de hectare, reprezentând un procent de 88,7%.

Rămâne de văzut dacă ce a așternut acum Ministerul Agriculturii pe hârtie se va reflecta în producții bune la anul, pentru ca românii, și-așa încovoiați sub povara facturilor la gaze, energie și combustibili, să poată avea acces măcar la alimente mai ieftine.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole