Mănăstireanu(ANSVSA): România va putea exporta ovine vii în Turcia după ce fermele de carantină vor fi agreate de experții turci

25

manastireanuvvRomânia va putea exporta în Turcia ovine vii și carne de ovine provenind din cele 19 județe libere de scrapie, numai după ce experții turci vor evalua și agrea fermele de carantină, a declarat președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.

În data de 31 ianuarie 2014, a avut loc la Ankara întâlnirea de lucru între delegația Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), condusă de președintele Vladimir Mănăstireanu, și Autoritatea Veterinară Centrală din Turcia, în vederea deschiderii exportului de ovine vii și carne provenită de la acestea, precum și reluarea tranzitului rutier prin Turcia cu ovine vii și carne de ovine.

Întâlnirea a avut loc la invitația șefului Autorității Veterinare Centrale din Turcia, Erol Ifran.

“Am agreat și semnat cele trei tipuri de certificate veterinare de sănătate destinate sacrificării ovinelor, pentru exportul de ovine destinate îngrășării și pentru exportul de ovine destinate reproducției, iar Autoritatea Veterinară Centrală din Turcia urmează să publice pe site, săptămâna viitoare, ridicarea restricțiilor pentru cele 19 județe din România. Dincolo de faptul că Organizația Internațională pentru Sănătatea Animalelor (OIE) a recunoscut statusul celor 19 județe din România, ca fiind libere de scrapie, experții turcii vor să vină să vadă fermele de carantină, să le evalueze și, ulterior, pot începe exporturile”, a spus Mănăstireanu.

Acesta a precizat că vizita experților turci în România, la fermele de carantină, este programată pentru luna martie, însă informarea oficială din partea Turciei referitoare la data reluării exporturilor se va face pe cale diplomatică.

“Informarea oficială din partea autorităților turce se va face pe cale diplomatică. Va fi informată Ambasada României din Turcia cu privire la data exactă când se poate relua efectiv exportul de animale vii către Turcia. Pentru tranzit, este însă nevoie și de acceptul autorităților irakiene. Va trebui ca autoritățile veterinare irakiene să mai emită un document prin care să permită tranzitul transportului respectiv întrucât au fost cazuri când au întors camioane și că să reintre în Turcia trebuiau refăcute analize, fie la produse alimentare, fie carcase de animale care au tranzitat Turcia. Săptămâna viitoare vom lua legătura cu autoritățile irakiene ca să stabilim de comun acord o formulă tip de acceptare a tranzitului prin Irak”, a explicat șeful ANSVSA. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise