Mănăstireanu (ANSVSA): Vom face demersuri ca România să fie declarată liberă de bluetongue pe perioada sezonului rece

16

manastireanuvvAutoritățile veterinare vor face demersuri către Organizația Mondială pentru Sănătatea Animală (OIE) pentru declararea României ca țară liberă de”bluetongue” (boala limbii albastre) pe perioada sezonului rece, ceea ce ar permite reluarea exporturilor de animale vii către țările arabe, a declarat  Vladimir Mănăstireanu, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

“Vom face demersurile către Organizația Mondială pentru Sănătatea Animală ca sa fim declarați țara liberă de “bluetongue” pe perioada sezonului rece pentru că este o perioadă în care insectele care transmit virusul nu mai au activitate și nici animalele nu mai sunt purtătoare de virus. Din punctul nostru de vedere, în aceste condiții, se poate face export de animale vii către țările arabe, atât de ovine cât și de bovine, dar trebuie să vedem în primul rând cum reacționează OIE la solicitarea noastră”, a precizat Mănăstireanu.

În privința exporturilor, șeful ANSVSA a subliniat că au fost mai multe discuții cu autoritățile iordaniene, “pe mai multe paliere”, iar interesul lor de a redeschide comerțul cu animale vii “este foarte mare”, mai ales că România era unul dintre cei mai importați furnizori de ovine pe piața locală.

“În Iordania au fost întâlniri pe mai multe paliere, pe de o parte cu reprezentanții Comisiei de Agricultura din Parlamentul Iordanian, cu cei ai Camerei de Comerț, dar și cu omologii veterinari și cu cei de la Ministerul Agriculturii. Interesul autorităților iordaniene pentru redeschiderea comerțului este foarte mare, pentru că România era a doua țară care furniza ovine vii în această țară, animalele fiind foarte apreciate din punct de vedere al calități și al gustului cărnii. (…) Vom găsi varianta cea mai buna ca sa reluăm comerțul cu animale vii. Chiar mai mult, o să lansăm o invitație omologilor veterinari iordanieni să vină în România să vadă că sistemul nostru de supraveghere și testele de laborator care se pot face aici pot să certifice că din țara noastră circulația animalelor către țările terțe se face conform regulamentelor europene și legislației veterinare în vigoare. Noi vrem să aducem delegația iordaniană în România cât mai repede, dacă nu se poate în luna noiembrie, cel puțin în luna decembrie”, a adăugat președintele ANSVSA.

În ceea ce privește vaccinarea animalelor împotriva ‘bolii limbii albastre’, începând cu anul 2015, Mănăstireanu a precizat că strategia în acest sector va fi discutată și analizată în Consiliul Consultativ organizat săptămâna viitoare de ANSVSA toți crescătorii de rumegătoare (ovine, caprine și taurine) din România. (Integral pe AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise