Mănăstireanu (ANSVSA): România va relua exporturile de carne de porc în țările UE din toate exploatațiile comerciale acreditate

9

manastireanuvv

România va relua exporturile de carne de porc în țările Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2014, din toate exploatațiile comerciale din țară acreditate pentru export pe piața comunitară, a declarat președintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.

„Este foarte important că de la 1 ianuarie 2014 se va putea exporta carne de porc în spațiul comunitar din toate exploatațiile comerciale din țară acreditate pentru export. La ora actuală avem la nivel național 218 astfel de exploatații comerciale, cu 1,8 milioane de porci, iar 42 au deja acreditare pentru export pe piața comunitară. În prezent, exporturile în țările Uniunii Europene se realizau doar din patru județe din vestul țării, respectiv din Timiș, Arad, Caraș și Bihor. Este foarte important pentru sector că s-a obținut aprobarea de export în spațiul comunitar pentru că se poate ajunge la încasări de peste un miliard de euro”, a spus Mănăstireanu.

România a fost în ultimii ani tributară importurilor de carne de porc chiar și pentru acoperirea consumului național, în timp ce exporturile erau de câteva ori mai mici și se realizau mai mult în țările din afara spațiului comunitar.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în primul semestru din acest an, carnea de porc proaspătă și refrigerată a ocupat prima poziție în clasamentul importurilor de produse agroalimentare, cu 57.587 tone, în valoare de 98,12 milioane de euro, acestea provenind cu precădere din țările UE, în general din Germania, Ungaria, Olanda, Spania, Belgia, Austria și Danemarca.

Exporturile autohtone de carne de porc și de porci vii au fost afectate de restricțiile impuse României de Uniunea Europeană, încă din anul 2003, din cauza evoluției pestei porcine clasice. În acel an, România a exportat 478.669 de tone de carne de porc, în valoare de 619,12 milioane de euro.

Ultimele focare de pestă porcină din România au fost înregistrate în 2007, ANSVSA cheltuind până în prezent peste șapte milioane de euro pentru derularea programului de eradicare a acestei boli pe teritoriul țării. ( Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise