Mănăstireanu (ANSVSA): România ar putea începe, încă din acest an, exporturile de carne în China

6

manastireanuvv

România ar putea începe încă din acest an exporturile de carne şi produse din carne de porc, dar şi de bovine vii în China, iar memorandumul care va parafa acest lucru va fi semnat vineri de serviciile veterinare din cele două ţări, a declarat  preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.

Acesta a arătat că specialiştii chinezi au efectuat deja două vizite de audit în România, în perioada 22-31 iulie 3013, aceştia considerând că sistemul veterinar din România răspunde foarte bine cerinţelor de export impuse de partea chineză.

Pentru firmele româneşti din industria alimentară dar şi pentru crescătorii de animale semnarea acestui memorandum reprezintă nu numai accesul pe o piaţă cu două miliarde de locuitori, ci şi o garanţie pentru începerea exporturilor către alte ţări terţe, cum ar fi Vietnam, Hong Kong şi Algeria.

„Pentru România înseamnă foarte mult pentru că îi ajutăm pe agenţii economic interesaţi să intre pe o piaţă ale cărei cerinţe de animale vii şi produse de origine animală sunt foarte mari, ţinând cont de faptul că populaţia Chinei este de două miliarde de locuitori, iar necesarul de materie primă pentru hrana populaţiei este foarte mare. Din discuţiile avute cu colegii din China ei au în jur de 540 de milioane de porci, adică un porc la patru chinezi şi cu toate aceste necesarul este mult mai mare. Ei s-au orientat către România pentru că este ţară indemnă la boli care evoluează în alte state membre UE şi pentru că noi reuşim să menţinem acest statut prin Programul Naţional Strategic de supraveghere a sănătăţii animalelor şi a siguranţei alimentelor şi am fost aleşi ca ţară de import. Intrarea în China reprezintă o garanţie pentru începerea exporturilor către alte ţări terţe”, a mai subliniat Mănăstireanu.

În prezent, România este prezentă în alte ţări terţe cu tăuraşi vii, respectiv în Israel, iar în China cu subproduse animale precum capete şi picioare de pasăre, râturi şi urechi de porc, produse consumate frecvent de chinezi. (Sursa: AGERPRES)

 

 

Citește și

Cmentariile sunt închise