Mănăstireanu (ANSVSA): Cazul atipic de ESB depistat la o carcasă de bovină nu prezintă niciun risc pentru sănătatea populaţiei

19

manastireanuansvsaCazul atipic de encefalopatie spongiformă bovină (ESB) depistat la o carcasă de bovină din România nu prezintă niciun risc pentru sănătatea populaţiei, însă autorităţile veterinare au luat absolut toate măsurile ca şi în cazul bolilor transmisibile clasice, a declarat, miercuri, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, citat de AGERPRES.

“În urma investigaţiilor făcute până în acest moment şi având confirmarea a două laboratoare de referinţă, cel naţional pentru encefalopatie spongiformă bovină din cadrul IDSA şi cel european din Marea Britanie, putem spune cu certitudine că este un caz atipic de ESB, cazurile atipice apărând în mod spontan şi natural la bovinele de peste doi ani şi jumătate. Acesta nu prezintă niciun risc pentru sănătatea populaţiei, dar indiferent de acest lucru, noi am luat absolut toate măsurile ca şi în cazul encefalopatiilor spongiforme transmisibile clasice”, a precizat Mănăstireanu.

Acesta a subliniat că autorităţile veterinare au distrus carcasa, produsele şi sub-produsele la care s-a identificat această encefalopatie spongiformă atipică, precum şi carcasele învecinate pe linia de tăiere cu această bovină. 

“De asemenea, am izolat cohorta din care face parte bovina respectivă, astfel încât, după finalizarea anchetei, să o distrugem şi pe aceasta. Nu în ultimul rând, am limitat mişcarea animalelor de unde a provenit bovina identificată cu encefalopatie spongiformă bovină atipică. În ancheta noastră sunt implicate mai multe instituţii ale statului”, a adăugat Vladimir Mănăstireanu.

Şeful ANSVSA este surprins de reacţia Rusiei în acest caz, mai ales că Rusia nu importă carne de bovine din ţara noastră, iar România a anunţat cazul la Oficiul Internaţional pentru Epizootii (OIE), la Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară ( EFSA) şi la Centrul european de prevenire şi control al bolilor. 

Rusia nu importă de la noi carne de vită şi nu înţeleg de ce apărut această reacţie a Rusiei, în condiţiile în care noi am informat OIE şi în acel moment află toate statele membre a acestui for internaţional. De asemenea, am informat şi EFSA şi Centrul european de prevenire şi control al bolilor, iar cazurile atipice nu sunt cazuri care aduc atingere siguranţei alimentare. Din acest punct de vedere toată populaţia să stea liniştită pentru că nu s-a dus o atingere siguranţei alimentare a României. Ancheta este în curs de
desfăşurare, iar când va fi finalizată o să facem publice toate datele
, a mai spus Mănăstireanu.


Autoritatea federală sanitar veterinară din Rusia (Rosselkhoznadzor) a interzis importurile de bovine, carne de vită şi produse din carne din România acuzând o epidemie de encefalopatie spongiformă bovină (ESB), cunoscută ca ‘boala vacii nebune’, transmite ITAR-TASS. (Sursa:  AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise