Mănăstireanu (ANSVSA): Am luat toate măsurile și restricțiile pentru a feri România de un nou episod de gripă aviară

23

gaini1Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a luat toate măsurile și restricțiile care se impun pentru a feri România de un nou episod de gripa aviară, a declarat, miercuri, Vladimir Mănăstireanu, președintele ANSVSA, într-un seminar organizat de revista de specialitate Industria Cărnii.ro.

“Am trimis o notă de servciu către toate direcțiile veterinare cu toate măsurile și restricțiile care se impun pentru a feri România de un nou episod de gripa aviară. Vrem să evităm ca astfel de produse, carne și păsări vii, să ajungă în țara noastră din țările unde a fost diagnosticat virusul, mai ales că știm cât de mari au fost pierderile economice în episodul de gripă aviară cu care ne-am confruntat în anii trecuți. Am fost informați de săptămâna trecută de evoluția unor focare gripă aviară în Germania, Olanda și Marea Britanie și am dispus intensificarea la nivel național a monitorizării stării de sănătate a păsărilor precum și a controalelor privind aplicarea cerințelor de biosecuritate în fermele de păsări”, a spus Mănăstireanu.

ANSVSA aplică toate aceste măsuri preventive de fiecare dată când este informată de către Comisia Europeană, prin sistemul de alertă pentru bolile animalelor, de confirmarea unor noi focare de boală.

În acest an, România a importat păsări vii din cele trei țări în care s-a confirmat virusul gripei aviare. Astfel, din Germania au venit 58 de transporturi de păsări, respectiv 38 transporturi cu 1.951.813 găini și 20 transporturi cu 207.310 pui de curcă, din Olanda — un transport de păsări cu 120.060 găini, iar din Anglia, tot un transport de păsări cu 7.904 găini.

Potrivit datelor ANSVSA, comerțul intracomunitar cu păsări vii provenite din țările membre ale Uniunii Europene în care evoluează sporadic gripa aviară, de înaltă sau joasă patogenitate, se poate derula, neexistând bariere nejustificate în calea comerțului.

În urma supravegherii și a regionalizării țărilor în cauză, se transmit aceste informații Comisiei Europene, care emite măsuri de protecție referitoare la gripa aviară înalt patogenă, de diverse subtipuri, prin legislație specifică. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise