Mănăstireanu (ANSVSA): Am comunicat DIICOT toate neregulile constatate de inspectorii sanitari veterinari

21

manastireanuvv

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) este autoritate de suport în cazul anchetei organelor pe fraudă fiscală și a comunicat deja DIICOT toate neregulile constatate de inspectorii sanitari veterinari, a declarat, vineri, președintele instituției, Vladimir Mănăstireanu, citat de AGERPRES.

El a subliniat că, în opinia sa, orice altă comunicare privind datele din această anchetă trebuie făcută de organele de anchetă de evaziune fiscală.

“Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor este autoritate de suport în ancheta organelor pe fraudă fiscală. La solicitarea DIICOT, autoritatea a efectuat controale în județele indicate de această instituție și la unitățile indicate de această instituție. Tot ce a fost găsit în depozite a fost reținut în acele depozite. Acum, suntem în următoarea fază: noi tot ceea ce am constatat, pentru că activitatea noastră și rezultatul activității noastre sunt probe în dosar, am comunicat către DIICOT, toate neregulile constatate de inspectorii sanitari veterinari în județul unde au fost solicitați. Așteptăm să stabilim, pe baza documentelor care ne vor fi furnizate, de unde a provenit marfa, cum a fost comercializată mai departe și să stabilim trasabilitatea mărfii implicate în dosarul de evaziune fiscală, iar orice altfel de comunicare vizavi de datele din această anchetă consider că este normal să fie făcută de organele de anchetă de evaziune fiscală, noi fiind autoritate de suport”, a afirmat Vladimir Mănăstireanu, într-o conferință de presă.

Acesta a explicat că autoritatea efectuează, de regulă, două seturi de examene — de prospețime și cele microbiologice.

“Inspectorii sanitari veterinari sunt încă în acele depozite, iau la mână fiecare produs din acel depozit, se face cântărirea și se recoltează ori s-au recoltat probe”, a precizat șeful ANSVSA.

În acest caz al cărnii alterate, procurori DIICOT, împreună cu ofițeri de poliție judiciară, au efectuat, miercuri, 102 percheziții domiciliare în 18 județe, în cadrul unor acțiuni vizând destructurarea a două grupări formate din 80 de persoane, specializate în infracțiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulație de produse alterate, trafic de influență.

Prejudiciul preliminar estimat depășește 15 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, membrii grupărilor achiziționau prin intermediul unor societăți comerciale din România, în principal, carne și ouă din state membre UE: Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania fără plata TVA — conform prevederilor legale (operațiune reală evidențiată în actele contabile), ulterior marfa fiind vândută către beneficiarul final prin adăugarea TVA.

După achiziționarea reală a mărfurilor din alte state UE, membrii grupării înregistrau livrări fictive către firme “fantomă” din alte state comunitare — coordonate de exponenții palierului extern, neidentificați până în prezent.

Anchetatorii au mai declarat că există suspiciuni de punere în circulație de produse alterate care erau trimise către abatoare pentru a fi procesate și amestecate cu alte produse, care ulterior au fost puse în consum, respectiv de transmitere a produselor de carne alterate către o firmă de catering aparținând soției unuia dintre membrii grupării pentru a fi preparată și oferită spre consum.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații, Sorin Sava, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că achizițiile intracomunitare cu produse din carne alterată aduc atingere securității naționale, instrumentarea dosarului întocmit de procurorii DIICOT fiind sprijinită de SRI, care a inițiat acțiunea de combatere a fenomenului infracțional încă de la începutul anului trecut.

“Acest caz este inițiat de SRI încă de la începutul anului 2013 și se înscrie în seria eforturilor Serviciului pentru combaterea evaziunii fiscale ce afectează implicit bugetul consolidat al statului român. Este evident faptul că este vorba despre o chestiune de securitate națională axată pe zona de securitate economică și amenințări transfrontaliere”, a declarat Sorin Sava.

El a mai spus că în baza unor date și informații, SRI a sesizat organele de aplicare a legii, în speță DIICOT, acordând sprijin în instrumentarea dosarului.

Sava a mai spus că rețeaua este una complexă, având exponenți și pe palierul extern.

“Este vorba despre o rețea de crimă organizată specializată în activități de fraudă fiscală de mare amploare, axată pe achiziții intracomunitare cu produse din carne. Indivizii aveau exponenți și pe palierul extern”, a completat Sorin Sava.

Procurorii DIICOT au emis ordonanțe de reținere de 24 de ore pe numele a zece persoane acuzate în dosarul de evaziune fiscală și punere în circulație de produse din carne alterată, urmând ca acestea să fie duse în instanță cu propunere de arestare preventivă.

În acest dosar, la sediul central al DIICOT au fost audiate, până joi, 37 de persoane, însă audierile nu s-au încheiat.

Citește și

Cmentariile sunt închise