15 mai 2021 - 21:03

Mai multi bani pentru apicultori! De cand ar putea intra in vigoare decizia

Vești bune pentru apicultori! Comisia Europeana ia în calcul majorarea cu 50% a finanțării acordate  programelor apicole, notează Euractiv. Cum numărul apicultorilor a crescut, s-a mărit proporțional și producția de miere, potrivit raportului privind punerea în aplicare a programelor apicole din Uniune.

”Sectorul apicol este crucial pentru agricultură și pentru biodiversitate în general. Trebuie să încurajăm apicultorii din întreaga UE, motiv pentru care susțin ferm sporirea de la 120 de milioane de euro la 180 de milioane de euro a finanțării din partea UE pentru programele apicole pentru următorii 3 ani, ca parte a propunerii Comisiei privind următorul buget alocat agriculturii”, a declarat comisarul pentru agricultura, Janusz Wojciechowski.

La nivelul Uniunii Europene, exista 17,5 milioane de stupi și 650.000 de apicultori, cu o producție de 280.000 de tone, de miere ceea ce face ca UE să fie al doilea producător  din lume, după China. Cofinanțarea  programelor apicole are drept scop îmbunătățirea condițiilor pentru sectorul respectiv și a comercializării produselor acestuia. Programele se desfășoară pe parcursul unor perioade de câte trei ani, în perioada 2017-2019 fiind pusă la dispoziție o contribuție anuală din partea UE de 36 de milioane de euro, dublată de fonduri naționale. Fiecare stat membru va avea un buget alocat în concordanță cu numărul de stupi notificat către Uniune, prin urmare  contribuția anuală a UE va ajunge la 40 milioane pentru perioada 2020-2022.