Față de anul trecut, în 2021, suprafața pentru care fermierii români au solicitat bani europeni este mai mare cu 9.041 hectare. De altfel, producătorii care activează în sectorul agricol autohton au cerut subvenții de la Uniunea Europeană (UE27) pentru un total de 9,82 milioane hectare, în perioada 1 martie – 17 mai 2021.
De altfel, potrivit celor mai proaspete informații primite de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), numărul solicitărilor depuse pentru anul de cerere în curs s-a contractat cu mai bine de 24.000.
Mai exact, statisticile date publicității de APIA mai spun că, în perioada 1 martie – 17 mai 2021, au fost depuse un număr de 802.956 cereri unice de plată pentru o suprafaţă de 9.823.979 hectare.
„La o analiză comparativă a datelor, se observă că faţă de anul anterior numărul cererilor a scăzut cu 24.008 cereri, în timp ce suprafaţa agricolă a crescut cu 9.041 hectare. Avem astfel confirmarea că de la an la an fermierii sunt tot mai conştienţi de importanţa comasării terenurilor pentru a creşte productivitatea şi competitivitatea pe piaţă”, spun vocile autorizate ale Agenției.
În calitate de stat membru al blocului comunitar european (UE27), țara noastră beneficiază de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plăţi/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naţionale tranzitorii, ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli. Concret, în acest context vorbim despre schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal şi zootehnic.
De asemenea, este vorba despre măsurile compensatorii de dezvoltare rurală, și anume Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultura ecologică, Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (PNDR 2014-2020), respectiv despre ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal şi zootehnic.
Prevederile legislaţiei europene şi naţionale relevă faptul că orice fermier care solicită plăţi în cadrul schemelor de plată/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naţionale tranzitorii aferente Campaniei 2021, au obligaţia să respecte normele de eco-condiţionalitate, care cuprind Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) şi Cerinţele Legale în Materie de Gestionare (SMR), pe tot parcursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploataţiei, indiferent de mărimea lor (inclusiv pe cele neeligibile şi pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producţiei).