Magiunul din prune Topoloveni ajunge în Orientul Mijlociu și SUA

13

topoloveniffMagiunul din prune Topoloveni, șofranul și brânza grecească vor fi promovate împreună în Orientul Mijlociu și SUA cu ajutorul unui program european pentru promovarea produselor agricole, în valoare totală de 3,84 milioane de euro, ugetul stabilit pentru producătorul român Sonimpex Topoloveni fiind de 544.204 euro.

Potrivit unui comunicat al Sonimpex, Comisia Europeană a aprobat programul de promovare pentru produsele agricole în care a fost inclus și magiunul din prune Topoloveni, iar la sfârșitul săptămânii trecute a avut loc și licitația pentru stabilirea organismului de implementare a acestui program.

Astfel, magiunul de prune Topoloveni va fi promovat în Orientul Mijlociu și în SUA în parteneriat cu Asociația Krokos Kozanis (producătorii de șofran) și Kourellias (producătorii de brânză tradițională grecească).

‘Suntem încântați să parcurgem cei trei ani ai programului împreună cu aurul condimentelor — șofranul, alături de care aurul alimentelor funcționale — magiunul din prune, va ajunge pe piețele din Dubai și din America de Nord. În același timp, alăturarea brânzei tradiționale grecești reprezintă un act peste timp, deoarece, cu zeci de ani în urmă, locuitorii din Topoloveni consumau magiun pe pâine, peste care presărau brânză rasă. Este o asociere unică între cele trei produse, fiecare un simbol al calității în agricultura din țara de origine, programul european vizând produse de calitate, înregistrate și recunoscute de UE. Suntem bucuroși că acest program debutează în 2014, an în care sărbătorim centenarul magiunului din prune, 100 de ani de tradiție gastronomică românească. Sperăm ca pe data de 14 a fiecărei luni din 2014 să vă surprindem plăcut’, a declarat directorul general și unic acționar al Sonimpex Topoloveni, Bibiana Stanciulov.

Conform informațiilor transmise de CE, programele selectate vizează produse de calitate înregistrate și protejate ca DOP-uri (denumiri de origine protejate), IGP-uri (indicații geografice protejate) și STG-uri (specialități tradiționale garantate), magiunul de prune Topoloveni fiind primul și singurul produs din România care a primit IGP.

UE finanțează 50% din costul programului, urmând ca 30% să fie acoperiți de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, iar 20% de producătorul Sonimpex Topoloveni.

Potrivit Sonimpex, după licitația pentru stabilirea organismului de implementare, urmează semnarea contractului cu APIA, care va avea loc în data de 3 februarie 2014. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise