Magiunul de prune Topoloveni intră în al 100-lea an de existenţă cu certificare BIO

55

topolov

Compania Sonimpex Topoloveni va organiza, în 12 septembrie, tradiţionala zi a porţilor deschise la Fabrica de Magiun Topoloveni, în acest an evenimentul marcând intrarea fabricii în cel de-al 100-lea an de existenţă şi în “era” BIO, prin lansarea pe piaţă a primei şarje de magiun de prune Topoloveni certificat BIO.

Potrivit companiei, documentele istorice – monografia Topoloveniului, Arhivele Statului şi alte hrisoave – vorbesc de începuturile Fabricii de magiun din Topoloveni la 1914, înainte de intrarea României în primul Război Mondial. Maximilian Popoviciu a fost cel care a pus bazele funcţionării acesteia, pe principiile preparării magiunului de prune în gospodăriile ţărăneşti locale: în cazane cu pereţi dubli cu abur, care să imite oalele de lut introduse în cuptoare de pământ de către gospodine.

“A nu renunţa să te adaptezi ca producător valului consumerist, mai ales acum în momentele acestea de criză, poate părea unora sinucigaş. Însă brandul Magiun de prune Topoloveni vine din alte vremuri şi noi, ca producători, ne-am impus să-l facem să supravieţuiască oricărei crize – asta înseamnă tradiţie gastronomică! A fost un şoc pentru masa consumeristă creşterea preţului magiunului acum mai bine de un an – dar a fost compromisul pe care a trebuit să-l facem pentru supravieţuirea brandului. Aşadar, pentru că nu mai putem să-l oferim maselor consumeriste, tot ce avem de făcut este să-i demonstrăm prin certificări valoarea intrinsecă. Asta facem de vreo trei ani, de când magiunul nostru primeşte anual importante premii internaţionale, iar acum intră într-o nouă etapă – a certificării BIO”, a arătat Bibiana Stanciulov, directorul şi unicul asociat al companiei producătoare.

Compania precizează că nicio altă fabrică de conserve din România nu mai produce magiunul de prune după metoda tradiţională, aşa cum se întâmplă în Fabrica de Magiun Topoloveni. Aici cazanele au pereţi dubli prin care circulă abur tehnologic, astfel că magiunul de Topoloveni se prepară fără foc – ci la abur, la o temperatură menajantă, care asigură produsului finit conservarea nutrienţilor din fructele proaspete: macroelementele, microelementele, fibrele alimentare antioxidanţii etc. (Integral pe AGERPRES )

Citește și

Cmentariile sunt închise