MADR va susține în Parlament forma inițială a Legii privind reorganizarea ministerului

25

constantinagrfsMinisterul Agriculturii a anunțat printr-un comunicat de presă că va susține în Parlament forma inițială a Legii privind unele măsuri pentru reorganizarea ministerului pentru că nu există niciun argument pertinent în cererea de reexaminare solicitată de președintele României.

„Prin înființarea Autorității Naționale pentru Resurse Vegetale, laboratoarele oficiale din cadrul inspectoratelor teritoriale pentru calitatea semințelor și materialului săditor nu își vor pierde calitatea de laborator autorizat oficial, acestea continuându-și activitatea de testare a calității semințelor și materialului săditor ca și în prezent. Autorizarea internă are scopul armonizării la nivel național a metodelor de lucru, realizată de către o comisie formată din evaluatori din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale — Inspecția Națională pentru Calitatea Semințelor și experți din cadrul Laboratorului Central pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor.

Precizăm că acreditările în România sunt acordate de către organismul național de acreditare RENAR, în prezent legislația europeană nu impune acest tip de acreditare inspectoratelor teritoriale, autorizarea internă fiind suficientă pentru desfășurarea activității”, se arată în comunicat.

De asemenea: „Laboratorul Central pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor este acreditat internațional pentru efectuarea analizelor privind valoarea culturală și starea sanitară la semințele destinate exportului și emite Certificate Internaționale de Calitate în conformitate cu regulile Asociației Internaționale pentru Testarea Semințelor—I.S.T.A.

Precizăm că Laboratorul Central pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor își va menține personalitatea juridică în cadrul Autorității Naționale pentru Resurse Vegetale, fiind singurul laborator acreditat internațional”.

Prin înființarea Autorității Naționale pentru Resurse Vegetale se preconizează că se vor reduce cheltuielile de personal, inspectoratele teritoriale pentru calitatea semințelor și a materialului săditor nu vor mai avea personalitate juridică, urmând ca multe funcții de conducere să fie desființate.

Prin urmare, nu vor exista cheltuieli suplimentare cu reautorizarea laboratoarelor oficiale”.

În plus, crearea măsurii noi de atragere a unor sume suplimentare de bani din sistemul privat, permite noii structuri să fie mult mai competitivă.

În forma de organizare actuală, 80% din inspectoratele teritoriale pentru calitatea semințelor și a materialului săditor nu realizează venituri, astfel încât acestea să își acopere cheltuielile de funcționare, existând riscul desființării unor inspectorate, ducând la scăderea competitivității produselor românești pe piața europeană și mondială.

Autoritatea Națională pentru Resurse Vegetale va preîntâmpina acest risc prin funcționarea ca un tot unitar pe teritoriul României asigurându-i posibilitatea celui mai mic producător român de semințe și material săditor de a avea acces la servicii omogene și de calitate superioară.

Mai mult, proiectele legislative europene doresc o distribuție omogenă la nivel național a certificării oficiale a semințelor și materialului săditor, Autoritatea Națională pentru Resurse Vegetale permițând acest lucru pe întreg teritoriul României.

Noua structură este mult mai flexibilă decât actualele structuri, permite un control mai bun al pieței semințelor și materialului săditor, elimină ingerințele în deciziile luate și stabilește sarcini clare pentru fiecare entitate în parte.

Înființarea Autorității Naționale pentru Resurse Vegetale va duce la reducerea sarcinilor administrative, atât pentru autoritate cât și pentru operatorii economici, având în vedere faptul că se va lucra centralizat, nemaifiind necesară depunerea documentației la 30 de instituții cu personalitate juridică.

Informatizarea unitară a Autorității Naționale pentru Resurse Vegetale duce și la reducerea birocrației.

Sistemul integrat de control la nivel național ce se dorește a fi introdus, va reduce riscul apariției fraudelor pe piața semințelor și a materialului săditor.

„În consecință, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va susține forma inițială a Legii privind unele măsuri pentru reorganizarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și a unor structuri aflate în subordinea acestuia, în procesul de reexaminare a acesteia”, se subliniază în documentul citat.

Citește și

Cmentariile sunt închise